Okrasa robi gołąbki inaczej niż wszyscy. Zapomnij o pomidorowym sosie
Karol Okrasa jest znanym i lubianym polskim kucharzem. Jego przepisy cechuje połączenie tradycyjnych dań z nutką nowoczesności. Nie inaczej jest i tym razem. Gołąbki pieczone w sosie musztardowym to prawdziwa rewolucja na talerzu.
Gołąbki Karola Okrasy (którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego profilu w portalu Instagram), poza niezwykłym sosem, charakteryzują się także wyśmienitym farszem. Dobrze znane mięso wieprzowe wymieszane jest z innymi składnikami niż zazwyczaj. Uwierzycie jeśli powiemy, że do gołąbków świetnie pasują rodzynki? Jeśli nie, to sami przekonajcie się, przygotowując to danie w domu.
Przepis na niezwykłe gołąbki według Karola Okrasy
Składniki na farsz:
-
150 g wędzonego boczku
-
1 cebula
-
4 ząbki czosnku
-
3 łyżki rodzynek
-
3 łyżki octu jabłkowego
-
500 g mielonej wieprzowiny z łopatki
-
200 g niepalonej kaszy gryczanej
-
1 łyżka gorczycy
-
sól
-
grubo mielony pieprz
-
8-10 liści kapusty
Składniki na sos:
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
1 mała cebula
-
1 ząbek czosnku
-
4 łyżki gruboziarnistej musztardy
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
2 łyżki masła
-
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
-
sól
-
grubo mielony pieprz
Wyborne gołąbki Karola Okrasy krok po kroku
Wędzony boczek do gołąbków pokrój w drobną kostkę. Dodaj do niego posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek . Smaż całość na patelni przez ok. 3 minuty .
3 łyżki rodzynek do gołąbków namocz do miękkości w occie jabłkowym . Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i odstaw, aby nieco przestygła .
W dużej misce wymieszaj składniki farszu na gołąbki . Zawartość patelni połącz z mięsem, dodaj ugotowaną kaszę i rodzynki. Całość wyrób dokładnie, i dopraw farsz solą i mielonym czarnym pieprzem .
W dużym garnku zagotuj wodę i sparz w niej liście kapusty . Następnie nakładaj na nie porcję farszu i zawijaj je w rulon tak, aby boki gołąbków pozostały otwarte . Gołąbki układaj ciasno w naczyniu żaroodpornym .
Przygotuj sos musztardowy do gołąbków. W tym celu cebulę posiekaj w drobną kostkę a czosnek pokrój w plasterki . Następnie podsmaż oba składniki na patelni .
W moździerzu utrzyj na pył ziarenka ziela angielskiego . Dodaj je do podsmażonych warzyw, dołóż musztardę i koncentrat pomidorowy . Zalej składniki wodą w takiej ilości, aby uzyskać płynny sos. Dodaj masło, zagotuj całoś ć, a na koniec dopraw miodem, solą i pieprzem .
Naczynie żaroodporne z gołąbkami zalej przygotowanym sosem . Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45-60 minut . Gotowe gołąbki podawaj polane sosem musztardowym . Syte gospodarskie gołąbki znajdziesz w tym przepisie . Dla amatorów diety bezmięsnej przygotowaliśmy tę recepturę .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dodaj do mielonych składnik dobrze znany z gołąbków. Kotlety będą sycące i bosko soczyste
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchnialidla