Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Koło Gospodyń Wiejskich zdradziło przepis na gołąbki. Potrzebne są 3 rodzaje mięsa

Koło Gospodyń Wiejskich zdradziło przepis na gołąbki. Potrzebne są 3 rodzaje mięsa

Koło Gospodyń Wiejskich zdradziło przepis na gołąbki
canva/ freeskyline

Gołąbki z trzech rodzajów mięsa są pyszne. Zrobione na podstawienie sprawdzonej receptury Koła Gospodyń Wiejskich danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Jest proste w przygotowaniu. Spróbujecie?

Dobre gołąbki skuszą niejednego smakosza. Prosty przepis wprost od kucharek z Koła Gospodyń Wiejskich pozwoli wam przygotować pełne smaku i niezwykle sycące danie. Wymaga aż trzech rodzajów mięsa, ale rodzina na pewno będzie nim zachwycona.

Przepis na znakomite gołąbki od Koła Gospodyń Wiejskich

Składniki:

  • 1 spora główka białej kapusty

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 125 g boczku wędzonego

  • 250 g ulubionej kiełbasy

  • pół czerwonej papryki

  • 1 średnia marchew

  • 1 mała pietruszka

  • 1 duża cebula

  • 400 g suchego ryżu

  • 65-80 ml oleju rzepakowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • woda lub bulion

Jak zrobić smaczne gołąbki? Koło Gospodyń Wiejskich zdradziło sprawdzony patent

W dużym garnku zagotowujemy wodę i sparzamy pozbawioną głąba kapustę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Marchew oraz pietruszkę obieramy i również rozdrabniamy. Warzywa łączymy z półtalarkami z kiełbasy oraz z pokrojonym w paseczki boczkiem.

Dodajemy olej, przyprawy, ryż oraz mięso mielone. Przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty. Mniejszymi kawałkami kapusty wykładamy dno garnka, a na nich gołąbki. Podlewamy odrobina oleju i gotujemy na niewielkim ogniu przez 90-120 minut.

W takcie przyrządzania dania dodajemy do garnka wodę lub bulion. Gotowe gołąbki podajemy z sosem grzybowym lub pomidorowym. Podajemy z chlebem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych przepisów na gołąbki. Polecamy pyszną wersję z soczewicą i fetą. Być może też skusi was jarska odsłona z ziemniakami i twarogiem.

Gołąbki Koła Gospodyń  Wiejskich są pyszne
canva/smpics

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: