Koło Gospodyń Wiejskich zdradziło przepis na gołąbki. Potrzebne są 3 rodzaje mięsa
Gołąbki z trzech rodzajów mięsa są pyszne. Zrobione na podstawienie sprawdzonej receptury Koła Gospodyń Wiejskich danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Jest proste w przygotowaniu. Spróbujecie?
Dobre gołąbki skuszą niejednego smakosza. Prosty przepis wprost od kucharek z Koła Gospodyń Wiejskich pozwoli wam przygotować pełne smaku i niezwykle sycące danie. Wymaga aż trzech rodzajów mięsa, ale rodzina na pewno będzie nim zachwycona.
Przepis na znakomite gołąbki od Koła Gospodyń Wiejskich
Składniki:
1 spora główka białej kapusty
250 g mielonego mięsa wieprzowego
125 g boczku wędzonego
250 g ulubionej kiełbasy
pół czerwonej papryki
1 średnia marchew
1 mała pietruszka
1 duża cebula
400 g suchego ryżu
65-80 ml oleju rzepakowego
sól i pieprz w ilości do smaku
woda lub bulion
Jak zrobić smaczne gołąbki? Koło Gospodyń Wiejskich zdradziło sprawdzony patent
W dużym garnku zagotowujemy wodę i sparzamy pozbawioną głąba kapustę. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Marchew oraz pietruszkę obieramy i również rozdrabniamy. Warzywa łączymy z półtalarkami z kiełbasy oraz z pokrojonym w paseczki boczkiem.
Dodajemy olej, przyprawy, ryż oraz mięso mielone. Przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty. Mniejszymi kawałkami kapusty wykładamy dno garnka, a na nich gołąbki. Podlewamy odrobina oleju i gotujemy na niewielkim ogniu przez 90-120 minut.
W takcie przyrządzania dania dodajemy do garnka wodę lub bulion. Gotowe gołąbki podajemy z sosem grzybowym lub pomidorowym. Podajemy z chlebem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie kilka innych przepisów na gołąbki. Polecamy pyszną wersję z soczewicą i fetą. Być może też skusi was jarska odsłona z ziemniakami i twarogiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Rewelacyjne kotlety kebab są lepsze niż mielone i schabowe. Nikt się nim nie oprze
Cudowny sernik zrobisz z zaledwie 3 składników. 1 trik sprawi, że będzie puszysty jak chmurka