Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Masz w kuchni jajka i parówki? W mig zrobisz z nich najlepsze śniadanie. Koniecznie pamiętaj o 1 dodatku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.10.2022 08:27

Masz w kuchni jajka i parówki? W mig zrobisz z nich najlepsze śniadanie. Koniecznie pamiętaj o 1 dodatku

Masz w kuchni jajka i parówki? W mig zrobisz z nich najlepsze śniadanie. Koniecznie pamiętaj o 1 dodatku
canva/chengyuzheng, canva/Yana Gayvoronskaya

Szukasz pomysłu na szybkie i pożywne śniadanie? Przygotuj puszysty omlet z piekarnika z dodatkiem parówek, żółtego sera i pomidora. Omlet doprawiony suszonym oregano i świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem jest pełen smaku i wygląda zjawiskowo.

Omlety jajeczne możemy przygotować w kilku wersjach. Możemy zrobić je na słodko z owocami i konfiturą lub wytrawnie, dodając do jajek ulubione warzywa, ser i inne składniki. Omlet możemy również smażyć na patelni i złożyć na talerzu lub zapiec w piekarniku, to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla każdego.

Jedną z moich ulubionych wersji potrawy jest omlet z parówkami. Mięso podsmażam z cebulą na maśle klarowanym lub oliwie z oliwek i dodaję pokrojonego pomidora. Do masy jajecznej dodaję łyżkę kwaśnej śmietany, dzięki której omlet jest puszysty i delikatny. Do przygotowania śniadania możesz wykorzystać również warzywa, które masz w lodówce, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje.

Śniadanie będzie jeszcze smaczniejsze, kiedy wstawisz całą patelnię do nagrzanego piekarnika i zapieczesz. Omlet będzie wtedy niezwykle puszysty i dobrze wyrośnięty. Przed pieczeniem koniecznie oprósz masę jajeczną startym serem i posiekaną zieleniną. Omlet podaj z kromką świeżego pieczywa, cała rodzina zje taki posiłek ze smakiem.

Przepis na wyśmienite śniadanie z piekarnika

Składniki:

  • 4- 5 ulubionych parówek

  • mała cebula czerwona

  • pomidor

  • 3 łyżki startego sera żółtego

  • suszone oregano

  • natka pietruszki lub szczypiorek do podania

  • 4 średnie jajka

  • łyżka śmietany 18%

  • łyżka mąki pszennej

  • masło klarowane lub oliwa z oliwek do smażenia

  • sól, pieprz

Omlet z piekarnika. Pyszne i pożywne śniadanie będzie gotowe w kilka minut

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Parowki pokrój w plasterki, posiekaj cebulę, pokrój pomidora. Na maśle klarowanym lub oliwie podsmaż na patelni mięso, następnie dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli, następnie dodaj pomidora i smaż jeszcze chwilę.

Jajka wbij do miski, dopraw solą, pieprzem, oregano. Dodaj również śmietanę, mąkę i dokładnie wymieszaj, żeby masa nie miała grudek. Gdy składniki na patelni będą ładnie przyrumienione, dodaj masę jajeczną.

Całość oprósz startym serem i posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 8 minut, smacznego.

Pomysł na równie pyszne śniadanie? Przygotuj jajecznicę z dodatkiem grzybów leśnych. Jeśli lubisz słodkie dania na rozpoczęcie dnia- tu poznasz przepis na słodkie placki z dyni i bananów.

Omlet śniadanie
canva/Timolina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: