Masz w kuchni jajka i parówki? W mig zrobisz z nich najlepsze śniadanie. Koniecznie pamiętaj o 1 dodatku
Szukasz pomysłu na szybkie i pożywne śniadanie? Przygotuj puszysty omlet z piekarnika z dodatkiem parówek, żółtego sera i pomidora. Omlet doprawiony suszonym oregano i świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem jest pełen smaku i wygląda zjawiskowo.
Omlety jajeczne możemy przygotować w kilku wersjach. Możemy zrobić je na słodko z owocami i konfiturą lub wytrawnie, dodając do jajek ulubione warzywa, ser i inne składniki. Omlet możemy również smażyć na patelni i złożyć na talerzu lub zapiec w piekarniku, to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie dla każdego.
Jedną z moich ulubionych wersji potrawy jest omlet z parówkami. Mięso podsmażam z cebulą na maśle klarowanym lub oliwie z oliwek i dodaję pokrojonego pomidora. Do masy jajecznej dodaję łyżkę kwaśnej śmietany, dzięki której omlet jest puszysty i delikatny. Do przygotowania śniadania możesz wykorzystać również warzywa, które masz w lodówce, dzięki czemu nic w kuchni się nie zmarnuje.
Śniadanie będzie jeszcze smaczniejsze, kiedy wstawisz całą patelnię do nagrzanego piekarnika i zapieczesz. Omlet będzie wtedy niezwykle puszysty i dobrze wyrośnięty. Przed pieczeniem koniecznie oprósz masę jajeczną startym serem i posiekaną zieleniną. Omlet podaj z kromką świeżego pieczywa, cała rodzina zje taki posiłek ze smakiem.
Przepis na wyśmienite śniadanie z piekarnika
Składniki:
4- 5 ulubionych parówek
mała cebula czerwona
pomidor
3 łyżki startego sera żółtego
suszone oregano
natka pietruszki lub szczypiorek do podania
4 średnie jajka
łyżka śmietany 18%
łyżka mąki pszennej
masło klarowane lub oliwa z oliwek do smażenia
sól, pieprz
Omlet z piekarnika. Pyszne i pożywne śniadanie będzie gotowe w kilka minut
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Parowki pokrój w plasterki, posiekaj cebulę, pokrój pomidora. Na maśle klarowanym lub oliwie podsmaż na patelni mięso, następnie dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli, następnie dodaj pomidora i smaż jeszcze chwilę.
Jajka wbij do miski, dopraw solą, pieprzem, oregano. Dodaj również śmietanę, mąkę i dokładnie wymieszaj, żeby masa nie miała grudek. Gdy składniki na patelni będą ładnie przyrumienione, dodaj masę jajeczną.
Całość oprósz startym serem i posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 8 minut, smacznego.
Pomysł na równie pyszne śniadanie? Przygotuj jajecznicę z dodatkiem grzybów leśnych. Jeśli lubisz słodkie dania na rozpoczęcie dnia- tu poznasz przepis na słodkie placki z dyni i bananów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak przedłużyć świeżość sałatki jarzynowej? Kilka składników robi ogromną różnicę
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama