Jarskie gołąbki z ziemniakami. Bez mięsa i nabiału, a lepsze od klasycznych
Proste gołąbki bez mięsa są nie lada rarytasem. Wypełnione ziemniakami i pieczarkami kapuściane zawijasy będą niezwykle smaczne, jeśli ugotujemy je w bulionie. Koniecznie spróbujecie — tak soczystej i delikatnej potrawy dawno nie jedliście.
Jeśli gołąbki bez mięsa wydają wam się nietrafionym pomysłem, zerknijcie na nasz nowy przepis. Kapusta z ziemniakami i grzybami będzie jeszcze lepsza, gdy przyrządzimy ją w warzywnym bulionie. Danie będzie miało wspaniałą konsystencję i bogaty smak. Skusicie się?
Przepis na świetnie gołąbki bez mięsa
Składniki:
1 główka kapusty białej lub włoskiej
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
2 średniej wielkości marchewki
1,5 litra dobrego wywaru z jarzyn
2 liście laurowe
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
świeży koperek do podania
Jak zrobić gołąbki bez mięsa? Farsz z ziemniaków i pieczarek będzie pyszny
Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę. Gdy trochę zmięknie, wrzucamy grzyby i dalej smażymy, najlepiej na średnim ogniu. Całość solimy.
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Wrzucamy ją na patelnię, gdy grzyby już nieco się zredukują. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy je i wrzucamy na chwile na patelnię.
Nadzienie mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kapustę pozbawiamy głąba i obgotowujemy ją w garnku z wrzątkiem przez kilka minut. Liście oddzielamy od główki i zawijamy w nie farsz — ostrożnie, by się nie poparzyć.
Tak przygotowanie gołąbki bez mięsa zrumieniamy na dobrze rozgrzanym oleju, a następnie do garnka wlewamy bulion. Wrzucamy też liście laurowe. Gotujemy około 45 minut. Podajemy na ciepło posypane posiekanym koperkiem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na gołąbki bez mięsa. Szczególnie polecamy specjał z dodatkiem czerwonej soczewicy i fety. Być może spodoba wam się też wersja z kaszą bulgur i pieczarkami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak szybko należy przerobić zebrane grzyby? Czas ma ogromne znaczenie
Wachowicz pokazała, jak robi ziemniaki pieczone w boczku. Smak pospolitego warzywa zachwyca
Szybkie racuchy na maślance. 2 składniki decydują o ich wybornym smaku