Idealna na kolację pasta z oliwek
Oliwki w formie pasty idealnie sprawdzą się jako dodatek do pieczywa. Taka kolacja z pewnością spotka się z aprobatą nawet najbardziej wymagających spośród smakoszy. Tapenada jest bardzo prosta w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z tym przepisem.
Oliwki w zdrowej i pysznej odsłonie
Bez wątpienia oliwki odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Dodajemy je, chociażby do dań kuchni włoskiej. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na ciasto do pizzy od Magdy Gessler . Tym razem pod lupę weźmiemy tapenadę.
Pasta, w której wykorzystuje się oliwki, jest bogata w cenne składniki odżywcze. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Ekologia, tapenada dostarcza witamin A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w niej również minerałów w postaci magnezu, wapnia i żelaza .
Oliwki to nie wszystko, co wchodzi w skład pasty. Obok nich znajdziemy między innymi kapary, które zawierają antyoksydanty. Niepozorna tapenada może pomóc nam w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz wzmocnić kości .
Tapenada jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Nawet osoby, które na co dzień unikają kulinarnych aktywności, poradzą sobie z tym przepisem . W jakie składniki musimy się zaopatrzyć?
-
200 g czarnych oliwek
-
45 g kaparów
-
2 filety anchois
-
ząbek czosnku
-
75 ml oliwy
-
sok z połówki cytryny
(Wikipedia / Berenguier Duncan / CC-BY-SA 2.5)
W jaki sposób oliwki przemienić w tapenadę?
Na początku oliwki musimy wydrylować z pestek. Filety anchois opłukujemy z soli, a czosnek wyciskamy. Całość ze sobą łączymy przy użyciu miksera lub blendera . Stopniowo dolewamy oliwę oraz sok z połówki cytryny. Warto robić to powoli.
Nasza pasta jest już gotowa. Na koniec możemy doprawić ją zielonym pieprzem . Oczywiście tapenadę możemy przyrządzić również w innych wersjach. Godna uwagi jest ta, w której dodaje się pomidory suszone. Wówczas warto wzbogacić składniki o odrobinę octu balsamicznego.
Tapenada z pewnością przyprawi o zachwyt domowników. Idealnie nadaje się jako dodatek do pieczywa. Warto wypróbować przepis na domowy chleb . Pasta na takim specjale będzie smakowała jeszcze lepiej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ekologia