Omlet ze szparagami i łososiem wędzonym
pixabay.com

Omlet ze szparagami i łososiem wędzonym

Na sycące śniadanie, obiad czy ciepłą kolację świetnie się sprawdzi omlet ze szparagami i łososiem wędzonym. To niskokaloryczne, lekkostrawne i bogate w wiele witamin danie, które jest polecane osobom na diecie. Jak przygotować pyszny omlet ze szparagami i łososiem wędzonym?

Omlet ze szparagami i łososiem wędzonym - składniki

  • 100 g łososia wędzonego,
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów,
  • 1 łyżka masła,
  • świeży koperek,
  • 5 łyżek mleka,
  • 50 g sera gorgonzola (lub brie, camembert),
  • 3 duże jajka,
  • kilka pomidorków koktajlowych.

Przygotowanie omleta ze szparagami i łososiem wędzonym

Umyj szparagi i odłam twarde końce. Łodygę pokrój po przekątnej na kawałki 1/2 cm, aby główka została w całości.

Wrzuć szparagi do lekko osolonej wrzącej wody, gotuj przez około 2 minuty i odcedź.

W misce widelcem ubij jajka z mlekiem, solą i pieprzem. Dodaj szparagi, pokrój łososia na kilka kawałków, dodaj gorgonzolę w kostce i wszystko wymieszaj łyżką.

Rozprowadź łyżkę masła na patelni o średnicy około 24 cm i podgrzej na średnim ogniu. Wlej mieszankę jajek i dodatków. Dodaj dwie połówki pomidorków koktajlowych.

Postaw na małym ogniu, przykryj garnek i podgrzewaj do momentu ścięcia się (przez około 5 minut). Dodatkowo dla lepszych rezultatów, po dwóch minutach smażenia (bez pokrywki), patelnię możesz również wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 3 minuty lub do momentu ścięcia się masy.

Gotowy omlet posyp świeżo zmielonym pieprzem i udekoruj koperkiem.

Jak kupować szparagi?

W sklepie można kupić szparagi białe, fioletowe i zielone. Kolor nie jest ważny, ale ważne jest, aby szparagi były świeże, o czym świadczy mocny kolor. Warto dokładnie sprawdzić miejsce nacięcia - jeśli jest suche lub brązowe, szparagi są stare. Główki szparagów powinny się szczelnie zamykać. I cienkie szparagi, i grube są pyszne, ale ich czas gotowania jest inny, o czym należy pamiętać. Szparagi można przechowywać w lodówce do tygodnia. Jednak bardzo ważne jest przycięcie końcówki i zanurzenie jej w wodzie.

Następny artykuł