Omlet ze szparagami i łososiem wędzonym
Omlet ze szparagami i łososiem wędzonym - składniki
100 g łososia wędzonego,
1/2 pęczka zielonych szparagów,
1 łyżka masła,
świeży koperek,
5 łyżek mleka,
50 g sera gorgonzola (lub brie, camembert),
3 duże jajka,
kilka pomidorków koktajlowych.
Przygotowanie omleta ze szparagami i łososiem wędzonym
Umyj szparagi i odłam twarde końce. Łodygę pokrój po przekątnej na kawałki 1/2 cm, aby główka została w całości.
Wrzuć szparagi do lekko osolonej wrzącej wody, gotuj przez około 2 minuty i odcedź.
W misce widelcem ubij jajka z mlekiem, solą i pieprzem. Dodaj szparagi, pokrój łososia na kilka kawałków, dodaj gorgonzolę w kostce i wszystko wymieszaj łyżką.
Rozprowadź łyżkę masła na patelni o średnicy około 24 cm i podgrzej na średnim ogniu. Wlej mieszankę jajek i dodatków. Dodaj dwie połówki pomidorków koktajlowych.
Postaw na małym ogniu, przykryj garnek i podgrzewaj do momentu ścięcia się (przez około 5 minut). Dodatkowo dla lepszych rezultatów, po dwóch minutach smażenia (bez pokrywki), patelnię możesz również wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 3 minuty lub do momentu ścięcia się masy.
Gotowy omlet posyp świeżo zmielonym pieprzem i udekoruj koperkiem.
Jak kupować szparagi?
W sklepie można kupić szparagi białe, fioletowe i zielone. Kolor nie jest ważny, ale ważne jest, aby szparagi były świeże, o czym świadczy mocny kolor. Warto dokładnie sprawdzić miejsce nacięcia - jeśli jest suche lub brązowe, szparagi są stare. Główki szparagów powinny się szczelnie zamykać. I cienkie szparagi, i grube są pyszne, ale ich czas gotowania jest inny, o czym należy pamiętać. Szparagi można przechowywać w lodówce do tygodnia. Jednak bardzo ważne jest przycięcie końcówki i zanurzenie jej w wodzie.
undefined