Oryginalny smalczyk z gruszką i chrupiącą niespodzianką
Gotowy smalec dostępny jest w wielu sklepach spożywczych, jednak w smaku nie jest tak dobry, jak domowy produkt. Dzisiaj zdradzamy przepis na smalczyk z gruszką i prażonymi orzechami włoskimi. Kanapki posmarowane takim smalcem będą miały pełnie smaku, a także przyjemną chrupkość dzięki orzechom.
Smalec do dzisiaj króluje na festynach i innych ludowych imprezach - pajda chleba ze smalcem, skwarkami i kiszonym ogórkiem to nieodzowny element świętowania. Mamy jednak znacznie lepszą propozycję przygotowania tego pysznego smarowidła.
Dzięki wymieszaniu ze sobą smalcu, gruszki i prażonych orzechów włoskich uzyskuje się chrupiącą i słodko-słoną przekąskę, obok której ciężko przejść obojętnie. Warto smalec nakładać na razowe pieczywo, wtedy smak jest najlepszy.
Przepis na smalec z gruszką i orzechami włoskimi
Składniki:
-
1 kg słoniny
-
200 g wędzonego boczku
-
2 cebule
-
2 gruszki
-
50 g orzechów włoskich
-
sól
Zacznij od pokrojenia słoniny i boczku w drobną kostkę. Ważne, aby wszystkie kawałki tłuszczu były równej wielkości - dzięki temu w tym samym czasie będą się wytapiać i zmniejsza się ryzyko przypalenia.
Wrzuć rozdrobnione mięso na zimną i suchą patelnię, postaw ją na małym ogniu i powoli zacznij podgrzewać. Mieszaj okazjonalnie, żeby nic się nie spaliło. Gdy większość tłuszczu już się wytopi, posiekaj cebule oraz gruszkę na bardzo małą kostkę i dodaj je do smalcu.
Podsmażaj je przez kilka minut, aż cebula zeszkli się. Orzechy posiekaj i upraż przez 10 minut. Dodaj je do smalcu, dopraw go solą i przelej do czystego i wyparzonego naczynia. Odstaw go do wystudzenia, a następnie przechowuj w lodówce. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić zdrowe i chrupiące chipsy z jabłka. Ten tekst zdradza przepis na domową kiełbasę ze słoika.
Źródło zdjęcia: canva/ajafoto, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchniastarowiejskiejgospodyni