Orzeźwiająca i chłodząca lemoniada z arbuza. Idealna w ciepłe dni
Domowa lemoniada arbuzowa jest doskonałym pomysłem na orzeźwiający napój w upalne dni. Lemoniada doskonale gasi pragnienie i chłodzi, a jaj niepowtarzalny smak sprawi, że zniknie błyskawicznie. Poznaj przepis na orzeźwiającą i chłodzącą lemoniadę z arbuza, nie ma lepszej.
Na rynku możemy kupić gotowe lemoniady o różnych smakach, jednak nie dorównują smakiem domowej lemoniadzie. Napój, który przygotujemy samodzielnie, nie zawiera również żadnych konserwantów i ulepszaczy smaku, są w nim wyłącznie naturalne produkty.
Lemoniada przygotowana z arbuza, soku z cytryn, wody i cukru smakuje wyśmienicie. Do napoju możesz dodać wodę niegazowaną lub gazowaną, w zależności od preferencji, a także zmniejszyć jej kaloryczność poprzez dodanie ksylitolu zamiast klasycznego cukru.
Domowa lemoniada jest gęsta, mocno arbuzowa i odrobinę kwaśna, idealnie orzeźwia i chłodzi nawet w największy upał. Napój, oprócz fenomenalnego smaku, doskonale nawadnia i wzmacnia odporność.
Szukasz pomysłu na równie pyszną lemoniadę? Tu poznasz przepis na lemoniadę z rabarbaru , jest idealna w sezonie.
Przepis na lemoniadę arbuzową
Składniki na około 1,5 l lemoniady:
-
1,5 kg arbuza
-
100 g cukru lub ksylitolu
-
2 szklanki wody
-
kostki lodu
-
sok wyciśnięty z 3 cytryn
Jak zrobić lemoniadę arbuzową?
Wyjmij miąższ z arbuza i pokrój na mniejsze kawałki, następnie oprósz cukrem lub ksylitolem i zblenduj na gładką masę, następnie przecedź przez gęste sito, aby pozbyć się pestek.
Do musu z arbuza wlej wodę, sok z cytryn i ponownie wymieszaj. Kostki lodu możesz dodać na końcu przed samym podaniem, możesz je również zblendować z resztką składników, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sałatka grecka według receptury Ani Starmach. Zachwytom nie będzie końca
-
Pyszna surówka z kapusty pekińskiej idealna do kotleta. Prosta i szybka w wykonaniu
Źródło: aniagotuje.pl