Zachwycająca lemoniada z rabarbaru. Idealna na majówkę
Lemoniada najczęściej przyrządzana jest z cytryn. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by oprócz kwaśnego owocu użyć jeszcze innych składników. Napój z rabarbarem spodoba się każdemu amatorowi orzeźwiających kompozycji. Idealnie sprawdzi się na piknikach i spotkaniach towarzyskich. Koniecznie wypróbujcie.
Lemoniada doskonale orzeźwi nas w ciepłe dni i dostarczy wielu cennych witamin oraz minerałów. Tak było na przykład w przypadku imbirowej mikstury Ewy Wachowicz. Zarówno ona, jak i proponowana dzisiaj przez nas pyszna kombinacja cytryn i rabarbaru, sprawdzą się lepiej niż niezdrowe napoje, po które sięgają Polacy. Skusicie się?
Przepis na orzeźwiającą lemoniadę z rabarbaru
Składniki:
500-800 ml wody
500 g rabarbaru
100 g miodu
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Dodatki opcjonalne:
plasterki cytryny
kruszony lód
listki mięty
mrożone maliny lub truskawki
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, odcinamy zielone końce. Warzywo kroimy w plasterki i umieszczamy je w większym rondlu garnku. Dodajemy miód. Wlewamy pół litra wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut.
Napój przecedzamy przez sito. Przelewamy go do dzbanka i dodajemy sok z cytryny. Próbujemy i wlewamy więcej wody lub dosładzamy w razie, gdyby był zbyt intensywny czy za kwaśny. Przecedzić przez sitko. Uzupełniamy lemoniadę wybranymi dodatkami.
Wskazówka: miód pod wpływem wysokiej temperatury traci część swoich dobroczynnych właściwości. Warto więc użyć produktu sztucznego lub zamienić go na inny słodzik taki jak syrop z agawy czy syrop klonowy. Gdy użyjecie zamienników, napój będzie wegański.
Źródło zdjęcia: canva/Anna_Shepulova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić idealne jajka sadzone? Wystarczy 1 prosta sztuczka szefów kuchni
Obłędne kotlety mielone z twarogiem - smakowite i bosko soczyste. Idealne na obiad
Co zrobić, żeby sernik był puszysty i nie opadł podczas pieczenia? Mamy niezawodny patent
Źródło: slodkiezycie