Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycająca lemoniada z rabarbaru. Idealna na majówkę

Zachwycająca lemoniada z rabarbaru. Idealna na majówkę

Zachwycająca lemoniada z rabarbaru
canva/saschanti

Lemoniada najczęściej przyrządzana jest z cytryn. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by oprócz kwaśnego owocu użyć jeszcze innych składników. Napój z rabarbarem spodoba się każdemu amatorowi orzeźwiających kompozycji. Idealnie sprawdzi się na piknikach i spotkaniach towarzyskich. Koniecznie wypróbujcie.

Lemoniada doskonale orzeźwi nas w ciepłe dni i dostarczy wielu cennych witamin oraz minerałów. Tak było na przykład w przypadku imbirowej mikstury Ewy Wachowicz. Zarówno ona, jak i proponowana dzisiaj przez nas pyszna kombinacja cytryn i rabarbaru, sprawdzą się lepiej niż niezdrowe napoje, po które sięgają Polacy. Skusicie się?

Przepis na orzeźwiającą lemoniadę z rabarbaru

Składniki:

  • 500-800 ml wody

  • 500 g rabarbaru

  • 100 g miodu

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Dodatki opcjonalne:

  • plasterki cytryny

  • kruszony lód

  • listki mięty

  • mrożone maliny lub truskawki

Przygotowanie:

Rabarbar myjemy, odcinamy zielone końce. Warzywo kroimy w plasterki i umieszczamy je w większym rondlu garnku. Dodajemy miód. Wlewamy pół litra wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 10 minut.

Napój przecedzamy przez sito. Przelewamy go do dzbanka i dodajemy sok z cytryny. Próbujemy i wlewamy więcej wody lub dosładzamy w razie, gdyby był zbyt intensywny czy za kwaśny. Przecedzić przez sitko. Uzupełniamy lemoniadę wybranymi dodatkami.

Wskazówka: miód pod wpływem wysokiej temperatury traci część swoich dobroczynnych właściwości. Warto więc użyć produktu sztucznego lub zamienić go na inny słodzik taki jak syrop z agawy czy syrop klonowy. Gdy użyjecie zamienników, napój będzie wegański.

Lemoniada z rabarbarem przyjemnie orzeźwia
Lemoniada z rabarbarem przyjemnie orzeźwia

Źródło zdjęcia: canva/Anna_Shepulova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkiezycie