Sałatka grecka według receptury Ani Starmach. Zachwytom nie będzie końca
Lubicie lekkie kolacje? Jeśli tak, mamy dla was doskonałą propozycję. Zróbcie sałatkę grecką według receptury Ani Starmach. Jej przygotowanie zajmie kilkanaście minut, a zachwytom najbliższych z pewnością nie będzie końca. Kluczem do doskonałego smaku tej potrawy jest prostota.
Sałatka grecka znana jest w Grecji pod nazwą wiejskiej. Jest to najprostsze danie, jakie można zamówić w każdej lokalnej knajpie. Trochę pokrojonych warzyw, do tego ser, oliwa i ocet. Danie to jest serwowane o każdej porze dnia, niektórzy są nawet w stanie zastąpić nim obiad. W upały rzeczywiście sprawdza się znakomicie.
Smak sałatki greckiej w dużej mierze zależy od jakości i smaku jej składników. Warto więc do jej przyrządzenia wybrać aromatyczne i pełne smaku pomidory, ogórki i paprykę. Ich dopełnienie będzie stanowiła cebula, oliwki i ser feta. Najlepiej oryginalny.
Przepis Ani Starmach na sałatkę grecką
Składniki:
1 ogórek sałatkowy
2 pomidory
1 zielona papryka
pół czerwonej cebuli
2 łyżki czarnych oliwek
10 dag sera feta
oregano
oliwa z oliwek
Przygotowanie sałatki greckiej
Ogórek umyj, obierz, przekrój wzdłuż na cztery części, a potem pokrój go na małe kawałki. Pomidory umyj, wytrzyj, pokrój w cząstki, a większe w dużą kostkę. Usuń z nich stwardniałe kawałki.
Paprykę umyj, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w sporą kostkę lub w paski. Cebulę obierz, pokrój w półtalarki lub w piórka.
Oliwki dokładnie osącz z zalewy. Ser feta pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej, a potem pokrój go w sporą kostkę
Przygotowane składniki sałatki umieść w salaterce. Oprósz oregano, skrop 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, wymieszaj.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ziemniaki pieczone w greckim stylu, a także na gołąbki po grecku.
Źródło zdjęcia: canva/dinosmichail Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Chrupiące i słodziutkie gofry zrobisz w 5 minut. Wszystko za sprawą najprostszego przepisu
Wyjątkowy patent na sok z aronii. Dodatek liści wiśni podkręci jego smak
Okrasa robi keczup ze świeżych pomidorów. Cudny smak i zero konserwantów
Źródło: aniastarmach