Otwórz puszkę z brzoskwiniami. Ułóż biszkopty i zrób masę, po chwili masz ciasto bez pieczenia
Deser w postaci ciasta to ukoronowanie dobrego obiadu i dlatego od pokoleń właśnie to on wieńczy kulinarne dzieło. Niestety, dzisiejsze szybkie czasy sprawiają, że nie zawsze możemy poświęcić na pieczenie tyle czasu, ile byśmy chciały. Ten sernik bez pieczenia z połówkami brzoskwiń sprawia jednak, że nie jest to żaden problem.
Sernik bez pieczenia z połówkami brzoskwiń
Do zalet przepisu należy to, że składniki – nawet jeśli nie mamy ich pod ręką – możemy kupić w każdym sklepie. A zapakowane – jak choćby połówki brzoskwiń – mogą leżeć w szafce przez długi czas i zawsze być w pogotowiu, kiedy po raz kolejny rodzina poprosi o ten pyszny sernik bez pieczenia.
Sernik bez pieczenia nie jest też trudny w przygotowaniu, chociaż pomocny będzie dobry mikser. Wystarczy po przygotowaniu ciasta potrzymać je przez chwilę w lodówce i gotowe.
Sernik bez pieczenia z brzoskwiniami – przepis
Jak więc przygotować takie ciasto? Sekretem, który odróżnia je od innych serników bez pieczenia są tu brzoskwinie. Jeśli masz swoją ulubioną markę brzoskwiń w syropie – lepiej zrób zapasy, bo kiedy twoja rodzina raz spróbuje tego przysmaku, będzie ciągle prosiła o więcej.
Składniki
- Biszkopty “kocie języczki”, choć mogą też być herbatniki
- Brzoskwinie odsączone z syropu (zachowaj syrop!)
- 700 g twarogu sernikowego
- Opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 100 g cukru pudru
- Żelatyna
- Śmietanka 36%
- Aromat waniliowy lub cukier waniliowy
Najpyszniejszy sernik bez pieczenia
W wybranej przez nas formie na dnie układamy biszkopty tak, by w miarę szczelnie jeden obok drugiego tworzyły spód naszego ciasta.
W 80 ml gorącej wody rozpuszczamy 6 łyżek żelatyny.
W mikserze mieszamy na gładką masę twaróg, mascarpone, cukier puder i aromat lub cukier waniliowy. Pod koniec mieszania do masy dodajemy przestudzoną żelatynę.
Gotową masę wykładamy na spód z biszkoptów, a na niej, miejsce koło miejsca, układamy brzuszkiem do góry połówki brzoskwiń. Z syropu po brzoskwiniach przygotowujemy galaretkę przez dodanie żelatyny (proporcje znajdziesz na opakowaniu proszku). Jeśli obawiasz się, że galaretka wyjdzie za słodka, dodaj do niej wody. Zalej brzoskwinie ułożone na masie, a całość odłóż do lodówki do związania. Ciasto jest gotowe i kiedy będzie przestudzone, można podawać je głodomorom.