Smakosze.pl Porady Otworzyłeś ogórki kiszone i zauważyłeś białą pianę? Łatwo o ogromny błąd
Canva / madaland

Otworzyłeś ogórki kiszone i zauważyłeś białą pianę? Łatwo o ogromny błąd

10 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Domowe ogórki kiszone są w zdecydowanej czołówce, jeśli chodzi o zimowe przetwory. Ukwaszone warzywa prosto ze słoików są cenionym dodatkiem w naszej kuchni. Zdarza się czasem, że na powierzchni ogórkowej zalewy pojawia się biała piana. W takiej sytuacji warto dopilnować, aby nie wyschła i nie zepsuła naszych zapasów.

Pojawienie się piany na ogórkach kiszonych samo w sobie nie jest niczym złym. Twór ten jest nieszkodliwy i można bez obaw go spożywać. Jest jednak jedna sytuacja, w której piana na ogórkach kiszonych może zepsuć cały ich słoik. W poniższym tekście znajdziesz na ten temat więcej szczegółów.

Skąd bierze się piana na ogórkach kiszonych?

Pojawienie się białej piany na ogórkach kiszonych nie jest niczym nadzwyczajnym . Można wręcz powiedzieć, że to jej zupełny brak na kiszonkach powinien nas zastanowić . Co powoduje więc obecność piany?

Piana na ogórkach kiszonych powstaje w procesie fermentacji . Najczęściej możemy zaobserwować ją na początku kiszenia , kiedy fermentacja jest najbardziej intensywna. Piana pojawia się na skutek wydzielania gazu , którego głównym składnikiem jest dwutlenek węgla .

Piany na ogórkach kiszonych może być się mniej lub więcej . Największy wpływ na to ma temperatura , w jakiej przechowujemy słoiki. W miarę upływu czasu postała piana powinna samoczynnie opaść i zniknąć z powierzchni zalewy .

Jak postępować w przypadku pojawienia się piany na ogórkach kiszonych?

Jak już zostało wspomniane, piana na ogórkach kiszonych nie stanowi żadnego zagrożenia . Jeśli jej ilość nie jest wyjątkowo duża, nie jest powodem do niepokoju . W przypadku, kiedy piany jest większa ilość, warto jednak podjąć pewne środki ostrożności .

Nadmiar piany na ogórkach kiszonych może wyschnąć . Stanowi wtedy idealne podłoże dla pojawienia się pleśni . Aby zminimalizować ryzyko zapleśnienia, należy dbać o staranne zakręcanie słoików oraz dokładne przykrycie ogórków zalewą . Pianę w razie konieczności można też usunąć .

Najprostszym sposobem na zniwelowanie piany na ogórkach kiszonych jest przewrócenie słoika do góry nogami . Po chwili naczynie stawiamy ponownie w normalnej pozycji . Przez zalanie zalewą, piana szybko sama znika .

Drugą metodą jest mechaniczne usunięcie piany z ogórków kiszonych . Można zrobić to za pomocą zwykłej kuchennej łyżki . Zebraną pianę po prostu wyrzucamy, a słoik zakręcamy i odstawiamy z powrotem na półkę . Koniecznie dowiedz się więcej odnośnie prawidłowego przechowywania ogórków kiszonych . Sam przepis na pyszne ogórki poznasz dzięki niezastąpionej siostrze Anastazji .

Canva / letty17
Canva / letty17

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy