Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Koperek będzie świeży nawet przez 3 miesiące, jak zaczniesz przechowywać go w ten sposób. Mało kto go zna
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 08.05.2024 10:17

Koperek będzie świeży nawet przez 3 miesiące, jak zaczniesz przechowywać go w ten sposób. Mało kto go zna

siekany koperek
fot. Canva/Nataly Hanin

Koperek, nieodłączny partner nowalijek, bardzo słabo toleruje pogodę, w której one czują się świetnie. Po przyjściu ze sklepu nie zwlekajmy więc z rozpakowaniem zakupów i zabezpieczeniem pęczka natki kopru przed szybkim wyschnięciem.

Jak chronić koperek

Koperek można łatwo zabezpieczyć przed zbyt szybką utratą wilgoci. Jest na to kilka sposobów. Najprostszym i najszybszym jest szczelne zamknięcie go i przełożenie do lodówki. To świetny pomysł na początek, kiedy tuż po zakupach, w nawale obowiązków, nie mamy czasu na zajmowanie się drobiazgami w kuchni.

Koperek płuczemy więc i jeszcze wilgotny i świeży przekładamy do słoika albo torebki strunowej, którą dokładnie zamykamy. Tak zabezpieczony można szybko wrzucić do lodówki. Poleży w ten sposób spokojnie, a niektórzy mówią, że nawet tak zabezpieczony wytrzyma do kilku tygodni.

zwiędły koperek
fot. Canva
Kładę ugotowany makaron na patelnię i zalewam tą mieszanką. Ten obiad jeszcze mi się nie znudził

Zawiń koperek w ręcznik papierowy

Jednak podtrzymanie świeżości koperku (podobnie jak natki pietruszki czy innych zió używanych jako przyprawył) jest jeszcze pewniejsze z inną metodą. Jest z nią więcej zachodu, dostarcza ona jednak dostatecznej ilości wilgoci, by kępki ziół przechowywały się naprawdę tygodniami. Wymaga użycia ręcznika papierowego.

Koperek sprzedawany jest dziś często w sklepach w foliowych opakowaniach z folią perforowaną, by lepiej się przechowywał. Folia taka działa w dyskontach na krótką metę, ale sklepom to wystarczy. My zaś możemy się nią posłużyć lepiej.

Jak przechowywać koperek

Po przyniesieniu świeżych ziół z zakupów, rozwijamy je z folii i płuczemy pod kranem. Następnie zawijamy je w 2-3 listki ręcznika papierowego, a ten zwilżamy dokładnie. Dopiero wtedy z powrotem owijamy koperek w ręczniku w folię i zabezpieczamy gumką recepturką.

Kiedy następnym razem przy gotowaniu sięgniemy do pakunku po gałązkę koperku, pozostałą część zabezpieczamy w podobny sposób – upewniając się, że do lodówki odkładamy zawsze wilgotny produkt. Tak przechowywany w szufladzie na warzywa koperek poleży może nie w nieskończoność, ale zadowalająco długo. Obywa się przy tym bez mrożenia, które oczywiście jest jeszcze jednym sposobem, choć w jego wypadku rozmrożony koperek nie jest już tak apetyczny.

Wypróbuj też przepisy na pierogi ze szpinakiem i szparagi w cieście francuskim.

pęczki ziół
fot. Canva