Smakosze.pl
siostra Anastazja, ogórki kiszone

screen z filmu na kanale Wydawnictwo WAM/YouTube, canva/Rouzes

Siostra Anastazja wyjawiła przepis na ogórki kiszone. Ma złotą zasadę

15 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Siostra Anastazja wyjawiła swój najlepszy przepis na ogórki kiszone. Ma złotą zasadę, którą kieruje się, gdy myśli o ich nastawieniu. Ogórki na przetwory zawsze kupuje u zaufanych i sprawdzonych sprzedawców. Wtedy ma pewność, że nie będą przenawożone i z większym prawdopodobieństwem wyjdą chrupiące i smaczne.

Ogórki kiszone to jeden z tych przetworów, który nadal robi się w wielu domach. Dlaczego? Trudno kupić tak smaczne ogórki, jak te nastawione własnoręcznie. Oczywiście czasami nie wychodzą idealne, ale na to siostra Anastazja ma kilka rad.

Ekspresowe ciasto bez pieczenia w 5 minut. Potrzebujesz tylko kilku składników

Ekspresowe ciasto bez pieczenia w 5 minut. Potrzebujesz tylko kilku składników

CZYTAJ DALEJ

Przede wszystkim ogórki na przetwory, podobnie zresztą, jak i inne warzywa i owoce, warto kupić u zaufanego sprzedawcy. Takiego, który zwykle ma towar wysokiej jakości, nie nadużywa nawozów i przestrzega karencji po opryskach. Dobry surowiec daje dużą szansę na udany produkt.

Oczywiście ważne jest też, by słoiki, w których umieszczamy ogórki do kiszenia, były czyste i nieuszkodzone. Trzeba je dokładnie umyć i wyparzyć, a wcześniej przejrzeć, by nie miały wyszczerbień i pęknięć. Pokrywki również powinny być nieuszkodzone, bez śladów rdzy i wyparzone. Teraz wystarczy skorzystać ze sprawdzonego przepisu i ogóreczki powinny wyjść, jak trzeba.

Przepis siostry Anastazji na ogórki kiszone

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych

  • 8 ząbków czosnku

  • 4 gałązki kopru z nasionami

  • kawałek korzenia chrzanu

  • ok. 2 l wody

  • 2,5 łyżki soli

Przygotowanie ogórków do kiszenia

Ogórki przebierz, dokładnie umyj, zmieniając 2-3 razy wodę, osącz. Słoiki i pokrywki umyj, opłucz, wyparz.

Na dno każdego słoika włóż po 2 przekrojone ząbki czosnku, gałązkę kopru i kawałek chrzanu. Słoiki napełnij dość ścisło ogórkami, układając je ciemniejszym końcem do dołu.

Wodę zagotuj z solą, dobrze przestudź. Letnią wodą zalej ogórki, tak, by znalazły się całkowicie pod wodą.

Wytrzyj krawędzie słoików, nałóż pokrywki, zakręć. Słoiki pozostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej. Gdy woda w nich zmętnieje, wynieś je w chłodne i ciemne miejsce.

W naszym serwisie znajdziesz też starą recepturę na ogórki kiszone, a także przepis na ogórki kiszone bez dodatku chrzanu.

ogórki

canva/BruceBlock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: deon

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >