Zrób tak podczas gotowania młodych ziemniaków. Będą 100 razy smaczniejsze
Właśnie trwa sezon na młode ziemniaki. To świetny powód, aby podać je na obiad. Tylko czy na pewno wiesz, jak je gotować? Robi się to zupełnie inaczej. Dlatego poznaj jedną zasadę, a dzięki niej będą smakowały wybornie. Sposób jest banalnie prosty.
Sezon na młode ziemniaki rozpoczęty
Choć zazwyczaj sezon na młode ziemniaki rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca, w tym roku pojawiły się znacznie wcześniej, bo już pod koniec kwietnia. Smakują o wiele lepiej niż stare ziemniaki, a w dodatku świetnie sprawdzą się w roli letniego obiadu. Nic więc dziwnego, że klienci sklepów i targowisk masowo zaczęli je kupować.
Pomimo popularności i uwielbienia, nie każdy wie jak gotować młode ziemniaki. Już teraz przekonaj się jak poprawnie je przygotowywać, a już zawsze będziesz cieszyć się ich smakiem. Metoda nie jest skomplikowania i co najważniejsze działa. Poznasz ją z dalszej części artykułu.
Gessler zdradziła, po czym poznać idealne kotlety mielone. Najważniejsze są te proporcjeMłode ziemniaki gotuje się nieco inaczej
Młode ziemniaki wyróżniają się nie tylko smakiem i wyglądem, ale jak się okazuje również odmiennym sposobem gotowania. Wszystko dlatego, że te ziemniaki są bardziej wodniste i zawierają mniej skrobi. Nie należy ich moczyć w wodzie, bo wchłoną jej znacznie więcej, a w dodatku stracą smak. Jak więc je gotować poprawnie, aby pozostały smaczne? Wyjaśnienie znajduje się poniżej.
Jak gotować młode ziemniaki?
Zacznijmy od samego obierania ziemniaków. Te młode mają to do siebie, że w ich skórce znajduje się masa cennych składników odżywczych i szkoda byłoby się ich pozbywać podczas obierania. Dlatego lepszym wyjściem byłoby dokładnie wyszorować je z zewnątrz, następnie umyć i dopiero wtedy ugotować.
Tak przygotowane ziemniaki należy włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Pod żadnym pozorem nie zalewaj ich zimną wodą. Wrzątek sprawi, że zetnie się ich pierwsza warstwa, a smak nie ucieknie. Nie przesadzaj także z ilością wody, ma być jej tylko tyle, aby lekko przykrywała ziemniaki. Następnie wsyp odrobinę soli i gotuj na średnim ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedź je, a następnie postaw na kilka sekund na gazie. W ten sposób odparuje reszta wody i gotowe. Dodaj ulubione dodatki jak masło lub koperek i podawaj je na obiad. Smak zachwyci każdego. Sprawdź prosty przepis na jabłecznik oraz dowiedz się, jak przyrządzić młodą kapustę.