Smakosze.pl Produkty Owoc starożytnych Babilończyków to witaminowy hit. Działa na odporność, trawienie i starzenie
Fot. YouTube/TwójOgródek

Owoc starożytnych Babilończyków to witaminowy hit. Działa na odporność, trawienie i starzenie

28 października 2024

Jesienią warto sięgnąć po roślinę, która znakomicie wzmacnia odporność. Jednak to tylko jedna z jej zalet. Słynie z kwaśnych, czerwonych owoców, które mają szerokie zastosowanie w kuchni i medycynie. Czy wiecie już, o jaki owoc chodzi?

Berberys, czyli moc z Babilonu

Jesienią powinniśmy zadbać o odporność, ale też szerzej w ogóle o zdrowie. Tu nieoceniony będzie berberys . Jest bogaty w witaminę C i doskonale nadaje się do soków, przecierów i konfitur. Herbata z jego dodatkiem stanie się wyjątkowo zdrowa.

Ten czerwony owoc wywodzi się Babilonu. Był też znany już tysiące lat temu w Grecji i Egipcie. Stosowano go jako naturalny środek leczniczy. Berberys zawiera alkaloid o nazwie berberyna. Nadaje mu ona właściwości lecznicze. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo.

berberys
Fot. Canva/FotoHellin Images
Wsyp i wlej do miski, a następnie zmiksuj. Niemieckie nocne bułeczki to smakowy raj

Berberys uodporni i odmłodzi

Berberys skuteczny jest w leczeniu infekcji. Oprócz tego chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Spowalnia proces starzenia i ma działanie antynowotworowe . Ten czerwony owoc doskonale wspomaga też trawienie. Zapobiega wzdęciom, niestrawności i zaparciom.

Wspomaga też funkcjonowanie wątroby, pęcherzyka żółciowego, co też wpływa na leczenie schorzeń związanych z kamieniami żółciowymi . Warto włączyć ten owoc do diety , bo ma znakomity wpływ na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Jest często stosowany w profilaktyce miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.

Berberys w naszej kuchni

Berberys w Polsce rośnie na skraju lasu, na nieużytkach i przy polnych drogach. Warto go suszyć, ale można też przygotować sok z berberysu . Należy dodać cukier i gotować 20 minut, aż syrop zacznie gęstnieć. Z owoców berberysu przygotujemy też konfitury, przeciery, czy nalewki.

Te owoce sprawdzą się jako dodatek do sosów. Będą smakować z mięsami i zapiekankami. Berberys wyróżnia się dość kwaśnym smakiem. Natomiast smak suszonych owoców nieco przypomina smak rodzynek. Pisaliśmy o domowym sposobie na lśniącą toaletę. Polecaliśmy przepis na sałatkę, która sprawdzi się w andrzejki.

berberys
Fot. Canva/FotoHellin Images
Nadchodzi rewolucja w sprzedaży karpi. Polaków czekają zmiany
Tylko dziś w Biedronce kupisz cukier za bezcen. Sieć poszła na całość
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy