Wsyp i wlej do miski, a następnie zmiksuj. Niemieckie nocne bułeczki to smakowy raj
Jeśli marzą Ci się chrupiące domowe bułki, to poznaj ten przepis. Dzięki niemu zrobisz ciasto, z którego powstaną niemieckie nocne bułeczki. Następnego dnia zachwycą smakiem i chrupiącą skórką.
Niemieckie nocne bułeczki pełne smaku
Lubisz pieczywo? Świeże bułki są najlepsze. Trudno im się oprzeć, bo są tak chrupiące i cieplutkie. Dlatego warto poznać przepis, który gwarantuje pyszne domowe bułki. Część ciasta na nie przygotujesz już wieczorem. Receptura na niemieckie nocne bułeczki jest prosta.
Wystarczy zmieszać mąkę z letnią wodą i odstawić ciasto na noc. Rano zrobisz drugą część ciasta. Połączysz drożdże, miód z wodą i ciastem z nocy. Domowe bułki trafiają do piekarnika, a potem od razu na stół. Poniżej znajdziesz przepis na niemieckie nocne bułeczki.
Nadchodzi rewolucja w sprzedaży karpi. Polaków czekają zmianyJak zrobić niemieckie nocne bułeczki?
Składniki na ciasto wstępne:
- 260 g mąki chlebowej typu 750
- 150 ml ciepłej wody
- 2 ½ łyżeczki drożdży instant
Składniki na ciasto końcowe:
- 400 g maki chlebowej typu 750
- 200 ml letniej wody
- 2 ½ łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soli
- zimna woda do posmarowania bułek
Przygotowanie bułek zacznij od zrobienia ciasta wstępnego już wieczorem. Wymieszaj mąkę chlebową z ciepłą wodą i drożdżami. Miseczkę przykryj i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia zrób ciasto końcowe. Rozpuść drożdże i miód w letniej wodzie.
Dodaj mąkę, sól i ciasto wstępne z wieczora. Zmiksuj wszystko i zagniataj przez 5 minut. Ciasto powinno wyjść klejące, miękkie i gładkie. Następnie przykryj miskę i odstaw na około 90 minut. Po tym czasie przełóż je na stolnice oprószoną mąką. Ciasto zagnieć i uformuj 10 bułek.
Domowe bułki najlepsze
Bułki wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Przykryj je i odstaw na kolejne 30 minut. Wierzch bułek posmaruj zimną wodą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz ok. 20 minut. Potem wyjmij z piekarnika, zostaw do ostygnięcia i podawaj.
Domowe bułki wychodzą mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Są delikatne i rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie wymaga kilku czynności w kuchni, ale warto sięgnąć po ten przepis. Gwarantuje on pyszne pieczywo nie tylko na śniadanie. Pisaliśmy o tym, jak domowym sposobem wyczyścić płytę nagrobka. Polecaliśmy przepis na znakomity sernik królewski.
Źródło: terazgotuje.pl