Cudowny przepis na kultowe pampuchy
Smakowite pampuchy niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Każdy, kto jest wielbicielem tych specjałów, powinien wypróbować recepturę na ich wzbogaconą odsłonę. Pampuchy w tym wydaniu momentalnie znikają z talerzy.
Pampuchy z nadzieniem wywołają zachwyt u domowników
Bez wątpienia pampuchy można uznać za wyjątkowy specjał, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Zazwyczaj traktujemy je jako dodatek do sosów. Tym razem to właśnie pampuchy będą głównym daniem. Wszystko za sprawą fantastycznego nadzienia.
Pyszne pampuchy warto wzbogacić o farsz. Znakomicie sprawdzi się taki, w którym pierwsze skrzypce zagrają grzyby. Teraz na próżno szukać świeżych, w związku z tym najlepiej sięgnąć po zamrożone leśne specjały lub pieczarki, które można dostać w niemal każdym sklepie.
Pampuchy w tym wydaniu możemy zaserwować razem z gulaszem. Przepis na ten smakołyk prezentowaliśmy już wcześniej . Jednak nadziewane pampuchy możemy również potraktować jako samodzielne danie.
Pampuchy z nadzieniem są bardzo proste w przygotowaniu. Każdy powinien sobie poradzić z poniższą recepturą . Najpierw jednak trzeba zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?
-
600 g mąki pszennej
-
200 g mąki pszenna do podsypania
-
25 g świeżych drożdży
-
200 ml mleka
-
250 g masła
-
3 jajka
-
5 g cukru
-
500 g mrożonych grzybów lub pieczarek
-
2 cebule
-
szczypiorek
-
3 ząbki czosnku
-
5 g mielonego pieprzu
-
5 g majeranku
-
150 g oscypka lub sera wędzonego
-
100 g suszonych śliwek
-
natka pietruszki
-
75 ml oleju
-
15 g białego maku
Pampuchy jeszcze nigdy nie były tak pyszne
Na początki cebulę i grzyby kroimy na niewielkie kawałki. Czosnek wyciskamy. Natkę pietruszki, szczypior i suszone śliwki siekamy . Natomiast ser ścieramy na tarce. Wszystko podsmażamy na rozgrzanym oleju. W trakcie doprawiamy majerankiem, odrobiną soli i pieprzem.
Farsz odstawiamy do wystygnięcia i bierzemy się za pampuchy. Mleko podgrzewamy do 30 stopni Celsjusza. Rozpuszczamy w nim drożdże, cukier, odrobinę soli i kilka łyżek mąki. Powinniśmy uzyskać jednolitą konsystencję . Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie zaczyn wzbogacamy o 150 g rozpuszczonego masła, 3 żółtka i pozostałą mąkę . Wyrabiamy ciasto na pampuchy. Warto się do tego przyłożyć, ponieważ musi być dobrze napowietrzone. Umieszczamy je w misce i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.
Gdy ciasto już wyrośnie, odrywamy z niego niewielkie kawałki i zagniatamy. Rozwałkujemy je na blacie posypanym mąką. Z powstałego placka wycinamy okręgi, na których środek wykładamy farsz. Zawijamy pampuchy w owalny kształt i odstawiamy na 20 minut . Pamiętajmy o przykryciu ich ściereczką.
Pampuchy umieszczamy na sicie lub gazie nad gotującą się wodą. Po 15 minutach powinny być gotowe. Dobrze smakują z polewą z masła i białego maku. Jeśli lubisz takie specjały, wypróbuj również przepis na kultowe szare kluchy .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepisy.pl