Przepis na obłędne kotlety mielone z wyjątkowym dodatkiem
Bez wątpienia kotlety mielone można uznać za jeden ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Ich smak często wywoływał u nas szybsze bicie serca. Taki efekt możemy osiągnąć za sprawą niepozornego dodatku. Kotlety mielone w tej odsłonie momentalnie znikają z talerzy.
Kotlety mielone będą pyszne jak nigdy
Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach i nietrudno znaleźć smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby taki przysmak. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak Magda Gessler przygotowuje kotlety mielone po lwowsku. Tym razem sięgniemy po przepis, który może wywołać autentyczny zachwyt u domowników.
W każdym domostwie kotlety mielone przyrządza się odrobinę inaczej. Niektórzy wzbogacają je o nieoczywiste składniki. Dziś postawimy na dodatek w postaci musztardy. Taki specjał zachęci do zajadania nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Część smakoszy twierdzi, że kotlety mielone w tym wydaniu są lepsze od tych, które można dostać w restauracjach Magdy Gessler. Warto się o tym przekonać na własnym podniebieniu i samodzielnie przyrządzić niezwykły specjał.
Przepis na kotlety mielone z musztardą jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Nawet osoby, które zazwyczaj unikają kuchennych aktywności, dadzą sobie radę. Jakie składniki będą nam potrzebne?
1,2 kg mięsa mielonego
cebula
czerstwa kajzerka
200 ml mleka
jajko
30 g ulubionej musztardy
bułka tarta
olej
sól i pieprz
Prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone
Mięso na kotlety mielone umieszczamy w misce. Najlepiej wybrać takie z łopatki wieprzowej lub szynki. Na tarce ścieramy cebulę. Umieszczamy ją w misce z mięsem. Suchą kajzerkę namaczamy w mleku i ją odciskamy. Dodajemy ją do mięsa i cebuli.
Całość wzbogacamy o jajko, musztardę oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Formujemy z niej kotlety mielone, które obtaczamy bułką tartą, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.
Kotlety mielone powinny zarumienić się z obu stron. Kiedy już to nastąpi, możemy przystąpić do konsumpcji. Pełnię smaku osiągniemy za sprawą dodatku ziemniaków oraz surówki. Warto wypróbować niezawodny przepis. Surówka z pora dostarczy nam wielu witamin.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel