Kotlety mielone w niecodziennej odsłonie
Jakub Kossakowski / materiały własne

Przepis na obłędne kotlety mielone z wyjątkowym dodatkiem

Wyśmienite kotlety mielone uchodzą za specjał, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Wystarczy wzbogacić je o jeden dodatek, który kompletnie odmienia ich smak. Mowa o musztardzie. Za jej sprawą nasze kotlety mielone będą lepsze od tych serwowanych w restauracjach.

Bez wątpienia kotlety mielone można uznać za jeden ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Ich smak często wywoływał u nas szybsze bicie serca. Taki efekt możemy osiągnąć za sprawą niepozornego dodatku. Kotlety mielone w tej odsłonie momentalnie znikają z talerzy.

Kotlety mielone będą pyszne jak nigdy

Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach i nietrudno znaleźć smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby taki przysmak. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak Magda Gessler przygotowuje kotlety mielone po lwowsku. Tym razem sięgniemy po przepis, który może wywołać autentyczny zachwyt u domowników.

W każdym domostwie kotlety mielone przyrządza się odrobinę inaczej. Niektórzy wzbogacają je o nieoczywiste składniki. Dziś postawimy na dodatek w postaci musztardy. Taki specjał zachęci do zajadania nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Część smakoszy twierdzi, że kotlety mielone w tym wydaniu są lepsze od tych, które można dostać w restauracjach Magdy Gessler. Warto się o tym przekonać na własnym podniebieniu i samodzielnie przyrządzić niezwykły specjał.

Przeciwskazania do picia soku z burakaPrzeciwskazania do picia soku z burakaCzytaj dalej

Przepis na kotlety mielone z musztardą jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Nawet osoby, które zazwyczaj unikają kuchennych aktywności, dadzą sobie radę. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1,2 kg mięsa mielonego
  • cebula
  • czerstwa kajzerka
  • 200 ml mleka
  • jajko
  • 30 g ulubionej musztardy
  • bułka tarta
  • olej
  • sól i pieprz

Prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone

Mięso na kotlety mielone umieszczamy w misce. Najlepiej wybrać takie z łopatki wieprzowej lub szynki. Na tarce ścieramy cebulę. Umieszczamy ją w misce z mięsem. Suchą kajzerkę namaczamy w mleku i ją odciskamy. Dodajemy ją do mięsa i cebuli.

Całość wzbogacamy o jajko, musztardę oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Formujemy z niej kotlety mielone, które obtaczamy bułką tartą, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.

Kotlety mielone powinny zarumienić się z obu stron. Kiedy już to nastąpi, możemy przystąpić do konsumpcji. Pełnię smaku osiągniemy za sprawą dodatku ziemniaków oraz surówki. Warto wypróbować niezawodny przepis. Surówka z pora dostarczy nam wielu witamin.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł