Smakosze.pl Przepisy Panierka do kotletów schabowych bez bułki tartej
Szakaly, Getty Images

Panierka do kotletów schabowych bez bułki tartej

14 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety schabowe nie wymagają żadnej prezentacji, w końcu każdy Polak doskonale je zna. Nie każdy jednak pała do nich sympatią, co może być spowodowane, chociażby, słabej jakości panierką z bułki tartej. Jeśli chcesz spróbować ich w innym stylu, wykonaj poniższe receptury, a przekonasz się, jak smaczne mogą być schabowe.

Warto przy tym pamiętać, że schab można przygotować na setki innych sposobów. Niektóre pomysły szefów kuchni z całego świata potrafią wywołać zawroty głowy, lecz te przepisy nie są tak skomplikowane i z łatwością zrobisz je samodzielnie.

Przepis na kotlety schabowe w płatkach owsianych

Składniki:

  • 500 gramów schabu

  • 2 łyżki musztardy

  • 2 jajka

  • 2 szklanki płatków owsianych

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od oczyszczenia schabu z białych żyłek i przerostów. Pokrój mięso na 4 równe plastry, a każdy z nich rozbij tłuczkiem do mięsa. Uważaj, aby nie używać zbyt dużo siły, inaczej kotlety pękną i mogą rozpaść się na patelni. Posmaruj je musztardą z każdej strony.

Jajka roztrzep z dodatkiem soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Zanurz w nich kotlet, a następnie panieruj w płatkach owsianych. Powtórz czynność z każdym kawałkiem. Smaż schabowe na rozgrzanym oleju, aż z każdej strony będą złociste. Smacznego.

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjaśniamy, czy szypułki truskawek są jadalne. W tym tekście zdradzamy najlepsze promocje na grillowe produkty w Lidlu.

Źródło: Seagull_l, Getty Images

Przepis na kotlety schabowe po parysku

Składniki:

  • 500 gramów schabu

  • 2 jajka

  • mąka pszenna

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • suszona natka pietruszki

Podobnie jak w pierwszym przepisie, zacznij od oczyszczenia mięsa z każdej widocznej białej żyłki. Pokrój schab ostrym nożem na 4 równe kawałki i osusz je ręcznikiem papierowym - dzięki temu znacznie lepiej trzymać się będzie poniższa panierka.

Na 1 talerzu wbij jajka, dopraw je solą i pieprzem, a następnie rozbełtaj. Na 2 talerzu rozsyp mąkę. Mięso oprósz suszoną natką pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem. Obtocz każdy kotlet w mące i dopiero później zanurz w rozbełtanym jajku.

W taki sposób uzyskuje się wyjątkowo chrupiącą panierkę, która nie ma sobie równych. Smaż mięso z obu stron na rozgrzanym oleju, aż pojawi się złota skórka. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy.pl; przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy