Wielkie przygotowania do otwarcia restauracji
Restauracje i cała branża gastronomiczna to gałęź gospodarki, która doznała ogromnych szkód z powodu pandemii koronawirusa i rozporządzeń, które miały ją zatrzymać. Niestety, lokale zostały obłożone zakazami, przez co wiele biznesów zwyczajnie upadło.
Na szczęście na początku maja ogłoszono odmrażanie gospodarki, co wiąże się, chociażby, z powolnym powrotem restauracji do normalnej pracy. Dlatego już od jutra, 15 maja, będzie można w pełni legalnie usiąść w ogródku i zjeść pyszny posiłek z najbliższymi.
Restauracje otwierają ogródki
Restauratorzy przez wiele miesięcy od marca 2020, z małą wakacyjna przerwą, nie mogli otworzyć swoich lokali. Zgodnie z rozporządzeniami, które obowiązują nawet dzisiaj, za przyjmowanie klientów wewnątrz grozi surowa kara finansowa.
Czuję się tak, jakby na nas napluto. Rząd uznał nas za całkowicie zbędnych, nikt z nami nie rozmawiał. Nagle, z dnia na dzień, straciliśmy możliwość działania - mówi dla portalu money.pl właściciel baru Spaleni Słońcem w Łodzi, odnośnie zakazów związanych z lockdownem.
Dzień przed otwarciem ogródków załogi biznesów gastronomicznych mają mnóstwo pracy. Ustawienie ławek, stołów i parasoli, a także ponowne wdrożenie się w pracę stacjonarną, wymagają ogromnego wysiłku i skupienia. Wiele osób wydaje się być jednak pozytywnych - wszak ich zarobki mogą znacznie wzrosnąć.
Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy, czy szypułki truskawek są jadalne. W tym tekście zdradzamy najlepsze promocje na grillowe produkty w Lidlu.
Źródło: rudolfgeiger, Getty Images
Przetrwanie było ciężkie
W trakcie lockdownu mnóstwo biznesów nie zdołało wytrzymać. Jak mówią rozmówcy money.pl, teraz restauratorzy będą próbowali odratować straty, które ponieśli przez wiele miesięcy zamknięcia. W ich planach jest zwiększenie cen i nadzieja, że Polacy mają oszczędzone pieniądze.
Dzięki pandemii mogą jednak powstać zmiany na lepsze. Lokale, które zatrudniały pracowników na umowy śmieciowe i szybko się ich pozbyły w trakcie lockdownu, teraz mają bardzo duży problem - dlatego firmy mogą zacząć rekrutować na bardziej bezpieczne umowy.
Jeśli brakuje ci więc spotkań ze znajomymi przy smacznym jedzeniu poza domem, wybierz się do najbliższej knajpy. Z pewnością pomożesz właścicielom odbić się od dna, a sam w końcu spędzisz miło czas. Z pewnością warto zarezerwować zawczasu miejsce, aby móc skorzystać z okazji.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: money.pl