Paprykarz w nowej odsłonie
Smakowity paprykarz uchodzi za wyjątkowy smakołyk. Niektórzy uważają go wręcz za kultowy specjał, który kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Okazuje się, że paprykarz w bezmięsnej odsłonie jest równie smakowity.
Paprykarz w niecodziennym wydaniu
Nie da się ukryć, że paprykarz jest kulinarnym szlagierem, któremu ciężko się oprzeć. Wielu smakoszy kupuje gotowy produkt w sklepach. Jednak najlepiej smakuje paprykarz przygotowany samodzielnie we własnej kuchni .
Paprykarz można przyrządzić na różne sposoby. Dziś sięgniemy po jego wegetariańską odsłonę. Niektórzy mogą podejść do takiej alternatywy ze sceptycyzmem, jednak paprykarz bez dodatku ryby potrafi przyprawić o zachwyt .
Wegetariański paprykarz jest bardzo prosty w przygotowaniu i każdy powinien poradzić sobie z tą recepturą . Nawet osoby, które stronią od kulinarnych aktywności, nie powinny mieć problemów. Warto zapamiętać ten przepis, ponieważ domownicy z pewnością będą częściej chcieli zajadać taki paprykarz.
Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na pastę kanapkową a kiszonymi ogórkami . Dziś przygotujemy bezmięsny paprykarz, według przepisu zamieszczonego na portalu Krytyka Kulinarna. Jakie składniki będą nam potrzebne do zrobienia tego wyjątkowego specjału?
-
380 g ugotowanego do ryżu
-
marchewka
-
pietruszka
-
kawałek selera
-
cebula
-
40 g koncentratu pomidorowego
-
3 liście laurowe
-
4 kulki ziela angielskiego
-
4 g mielonej wędzonej papryki
-
20 g oliwy
-
sól i pieprz
Wegetariański paprykarz jest nie lada pokusą
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną cebulę, startą marchewkę, pietruszkę i seler . Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Wszystko dusimy do miękkości. Kiedy już to nastąpi, wyjmujemy z mieszanki przyprawy.
Całość wzbogacamy o koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Powstałą mieszankę blendujemy. Na koniec masę mieszamy z ryżem. Nasz wegetariański paprykarz jest już gotowy. Doskonale smakuje z domowym chlebem. Warto wypróbować niezawodny przepis .
Paprykarz w tej odsłonie z pewnością spotka się z aprobatą domowników. Możemy go dodatkowo wzbogacić o odrobinę płatków drożdżowych .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
undefined
Źródło: Krytyka Kulinarna