Smakosze.pl
Rosół na jakim mięsie?

youtube/Tomasz Borkowski

Czy można gotować rosół na mrożonym mięsie?

26 Lutego 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Rosół wbrew pozorom nie jest prostą w przygotowaniu zupą. Aby móc ugotować ją na mistrzowskim poziomie, należy spędzić setki godzin podczas nauki. Wiele osób zastanawia się, czy można gotować go z mrożonego mięsa - choć nie jest to za

Rosół to jedna z najważniejszych zup nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Mięsno-warzywny wywar może być bazą dla wielu innych dań i na jego podstawie przygotowuje się różnorakie sosy, gulasze, zupy i inne pyszne potrawy, które bez niego nie byłyby tym samym. 

Choć mogłoby się wydawać, że wystarczy wrzucić do wody wszystkie składniki, doprowadzić wodę do wrzenia i gotować przez kilka godzin - prawda jest zupełnie inna. W trakcie całego procesu można popełnić kilka poważnych błędów.

Rosół z mrożonego mięsa może się udać?

Wiele osób ma w swoich zamrażalnikach spore zapasy mięsa. Czy to kupiony kurczak na przecenie, czy pozostałości po obkrajania mięsa do pieczeni - każde z nich można zamienić w pyszny wywar. Mrożenie może mieć jednak wpływ na finałowy efekt. 

Okazuje się, że zamrożone mięso może wpłynąć na poziom zmętnienia. Niezależnie od ilości wyciągniętych szumowin, rosół może nie wyjść tak klarowny, jak byśmy tego chcieli. Czy istnieje jakiś sposób, aby zminimalizować taki obrót spraw?

Jak czytamy na portalu zalewajka.com.pl, mrożone mięso powoduje dodatkowe zmętnienie rosołu. Jeśli nie mamy wyjścia i musimy skorzystać z mięsa zamrożonego, powinniśmy je dzień wcześniej wyciągnąć z zamrażalnika i zostawić do powolnego rozmrażania w lodówce.

Taka metoda pozwala uzyskać mięso w zbliżonej jakości do świeżego, którego jednak nigdy nie będzie mogło zastąpić. Najlepszy rosół gotowany jest na jak najświeższych kawałkach, które pochodzą z najlepszych hodowli. Warto również wymieszać gatunki mięs, co pozwala uzyskać harmonię i głębie smaku. 

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy przepis na najlepszy chleb w jajku. Tutaj z kolei prezentujemy najlepszy sposób na uratowanie zbyt twardej fasolki w fasoli po bretońsku. 

Kiedy solić rosół?

Wielokrotnie można zobaczyć, jak domowi kucharze solą wodę na rosół jeszcze przed wrzuceniem jakichkolwiek składników - traktują ją więc podobnie jak wodę na makaron, ryż czy inne dodatki do głównego dania. Niestety, jest to przy okazji ogromny błąd.

Solić należy na samym końcu, ponieważ sól może wpłynąć na twardość składników oraz rozpuszczalność substancji, które uznawane są za wyjątkowo zdrowe, takich jak witaminy czy minerały. Soląc zbyt wcześnie, tracimy możliwość wyciągnięcia przez wywar całego dobra z mięsa i warzyw. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zalewajka.com.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >