Smakosze.pl
Ogórki kiszone

Pixabay /Skyradar

Masz w domu słoik z kiszonymi ogórkami? Idealnie, zrób z nich pyszną pastę do kanapek

11 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Masz w domu słoik z ogórkami kiszonymi? Cudownie, możesz z nich zrobić smaczną i pożywną pastę do kanapek. Podajemy przepis na smaczne danie, które powinno znaleźć się w zeszycie każdego smakosza!

Ogórki kiszone zyskały już status kultowych. Wielu z nas, co rok przygotowuje ten pyszny przetwór z myślą o zimowych dniach, gdy możemy tylko pomarzyć o pysznych sezonowych owocach i warzywach.

Jak wiemy, kiszonki mają prozdrowotny wpływ na nasz organizm. Dodatkowo, udowodniono, że zawierają tzw. hormon szczęścia, więc warto po nie sięgać, tak często jak tylko się! Więcej na ten temat pisaliśmy tutaj.

Każdy smakosz wie, że ogórki kiszone można podać na wiele sposobów. Niektórzy, z chęcią wyjadają je same prosto ze słoika, inni traktują je jako dodatek do zup, sałatek, tatara oraz surówek. Jeśli znudziły Wam się klasyczne dodatki do kanapek i chcecie nieco urozmaicić swój jadłospis zróbcie z nich pożywną pastę.

Pasta z ogórków kiszonych - przepis

Składniki:

5 jajek2 nieduże kiszone ogórki ( lub więcej, jeśli lubimy)3-4 łyżki szczypiorku1 łyżka rzeżuchy - opcjonalnie

Sos:

2 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka musztardy1 łyżka majonezusól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ugotuj jajka na twardo. Następnie, je ubierz i drobno posiekaj lub zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Ogórki kiszone obierz i pokrój w drobną kostkę.

Oba składniki przełóż do osobnej miseczki. Posiekaj szczypiorek oraz rzeżuchę. Ostatnim elementem przygotowania naszej pasty jest zrobienie sosu, który podkręci jego smak i wydobędzie, z niej to co najlepsze!

Wymieszaj 2 łyżki jogurtu naturalnego z łyżką musztardy i łyżką majonezu. Całość dopraw do smaku wedle uznania solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

Chcesz wykorzystać ogórki kiszone w inny sposób? Zobacz, co robi z nich Magda Gessler. Gwiazda podała przepis na obłędny mus, który podaje je do uwielbianego dania, zaskoczenie gwarantowane! Cały artykuł znajdziesz tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

undefined

 źródło: staregary.pl; mniamniam.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bezmięsna, niezawodna receptura na gołąbki według Magdy Gessler

Czytaj więcej >
rogaliki maślane

Przepisy

Prosty przepis na rogaliki maślane lepsze niż u babci

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Czytaj więcej >
placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >