Smakosze.pl

Pixabay / licencja: CC 0

Chleb tak prosty, że robi się niemal sam. Przepis na chleb "teściowej" bez wyrabiania bije rekordy popularności

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Pieczenie chleba nigdy nie było łatwiejsze. Chleb teściowej to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z samodzielnym przygotowywaniem pieczywa

Chleb ten jest tak prosty, że nie wymaga wyrabiania, nie potrzebujesz także specjalistycznego sprzętu. Wszystko, co jest konieczne do zrobienia tego chleba z całą pewnością posiadasz w swojej kuchni. 

Pieczenie domowego chleba może być banalnie proste

Czy na świecie istnieją rzeczy przyjemniejsze niż zapach świeżego pieczywa o poranku? Pewnie niewiele podobnych dobroci się znajdzie, a już na pewno nie wśród doznań kulinarnych.

Co więcej, domowe wypieki nie zawsze oznaczają wielogodzinne oczekiwanie na efekty. Czasem wystarczy odrobina sprytu i wykorzystanie zmyślnego przepisu, który z całą pewnością przypadnie wszystkim do gustu. 

Najbardziej wyjątkowy w przepisie na chleb "teściowej" jest wybór dodatków, którymi uzupełnimy chleb. Mamy w tej materii całkowitą dowolność i ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Pestki dyni, ziarna i orzechy wszelkiej maści, czy żurawina - do koloru do wyboru. 

Przepis na błyskawiczny chleb bez wyrabiania

Wszystkie składniki podane w przepisie starczają idealne na jeden bochenek chleba. 

Potrzebujesz:

  • pól kg mąki

  • 3 łyżki słonecznika

  • 3 łyżki siemienia lnianego

  • pół szklanki otrębów

  • pół garści pestek dyni

  • łyżeczka soli

  • łyżka cukru

  • 3 dag świeżych drożdży

  • pół litra ciepłej wody

Wszystkie suche składniki przesypujemy do dużej miski i delikatnie ze sobą mieszamy. Następnie dolewamy do miski całą wodę i mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. 

Po tym czasie jeszcze raz je mieszamy łyżka i ponownie odstawiamy, tym razem na 40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 220 stopni. 

Gotowy chleb najlepiej jadać tylko z dobrej jakości masłem bądź dżemem. Twoja rodzina z całą pewnością go pokocha. 

Źródło: simpl life

Zapraszamy na nasz Instagram

Koniecznie obejrzyj nasze błyskawiczne przepisy, idealne na jesienną porę:

[EMBED-6]

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >