Kurczak piecz z dodatkiem masła
bhofack2, Getty Images Pro

Kurczak z rozkosznie chrupiącą skórką, prosty przepis

W całości pieczony kurczak z piekarnika jest prawdziwym delikatesem, który świetnie sprawdza się na rodzinny obiad. Duża porcja mięsa i sporo innych dodatków doskonale sycą głodnych domowników. Dodając do niego odrobinę masła, można uzyskać jeszcze lepszą, bardziej chrupiącą skórkę.

Kurczak należy do mięs, które są wyjątkowo "plastyczne" i uniwersalne, jeśli chodzi o gotowanie. Można przygotować je na setki jak nie tysiące sposobów, a każdy z nich będzie smakował zupełnie inaczej, z całkowicie różną fakturą i uczuciem podczas jedzenia.

Mimo wszystko jednym z najczęstszych sposobów przygotowywania tego zwierzęcia do jedzenia, jest najzwyklejsze pieczenie go w całości w piekarniku. Okazuje się, że jeden dodatek zmienia o 180 stopni przyjemność, jaka płynie z jedzenia kurczaka.

Kurczak z dodatkiem masła jest znacznie lepszy

Popularne powiedzenie profesjonalnych kucharzy z zachodu mówi, że jeśli chcesz, aby coś smakowało znacznie lepiej, dodaj do tego masło. Trzeba przyznać, że w tym tłuszczu kryje się mnóstwa smaku, a także właściwości, które sprawiają, że jedzenie jest o wiele smaczniejsze.

Doskonałą metodą jest wymieszanie dużej ilości przypraw z cała kostką ciepłego masła i wtarcie go w skórę ptaka. Warto także włożyć kilka łyżek do jego wnętrza, aby marynata mogła zadziałać od wewnątrz. Gdy masło będzie się topić, skórka stanie się o wiele bardziej chrupiąca niż zwykle.

Czy można gotować rosół na mrożonym mięsie?Czy można gotować rosół na mrożonym mięsie?Czytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy obecnie najlepsze promocje dostępne w sklepie Biedronka. Tutaj z kolei prezentujemy najlepszy sposób na uratowanie zbyt twardej fasolki w fasoli po bretońsku.

Przepis na pieczonego kurczaka z masłem

Składniki:

  • 1 spory kurczak, najlepiej wiejski
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 3 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • kilka sporych gałązek rozmarynu

Zacznij od wyjęcia kurczaka z opakowania i dokładnego osuszenia. Następnie wyjmij z niego wnętrzności i odstaw na kilka godzin pod przykryciem, aby uzyskał temperaturę pokojową. Warto oderwać delikatnie skórę od mięsa, co pozwoli uzyskać jeszcze większą chrupkość.

Miękkie masło włóż do miseczki - dodaj do niego pieprz, kurkumę, sól, cynamon, wędzoną paprykę, kolendrę oraz czosnek suszony. Wymieszaj masę i obtocz nią dokładnie całego kurczaka, wraz ze skrzydłami, udami i wnętrzem. Do środka wepchnij także kilka gałązek rozmarynu.

Piecz kurczaka w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 2 godziny. Po tym czasie mięso samo będzie odchodziło od kości, a udka będą wyjątkowo soczyste. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: magicznyskladnik.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł