Smakosze.pl Przepisy Piąta żona Wiśniewskiego rosół gotuje inaczej niż wszyscy. Przygotowuje go z pieczonych warzyw i mięsa
canva/ gbh007, Instagram/ wisniewska_pola

Piąta żona Wiśniewskiego rosół gotuje inaczej niż wszyscy. Przygotowuje go z pieczonych warzyw i mięsa

30 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na smaczny obiad na weekend? Ugotuj rosół według przepisu Poli Wiśniewskiej. Żona znanego piosenkarza rosół gotuje zupełnie inaczej niż wszyscy. Wywar przyrządzony według jej przepisu zachwyca smakiem i aromatem.

Rosół zwykle gotujemy z porcji wołowej, drobiowej, dodajemy warzywa rosołowe, a także świeże i suszone przyprawy. Mięsno- warzywny wywar gotujemy około 3 godzin na najmniejszym ogniu. Zarówno wołowinę, drób, jak i resztę składników gotujemy od początku w dużym garnku.

Pola Wiśniewska rosół gotuje zupełnie inaczej. Na początku mięso i warzywa zapieka w piekarniku z dodatkiem pokruszonych liści laurowych, ziela angielskiego, lubczyku i natki pietruszki. Całość skrapia oliwą i piecze, aż warzywa lekko się przypalą. Dopiero po tym czasie składniki przekłada do garnka i gotuje wywar.

Żona Michała Wiśniewskiego do rosołu dodaje również kilka suszonych grzybów oraz mieloną kurkumę. Suszone grzyby moczymy kilka godzin przed gotowaniem rosołu, następnie obgotowujemy i dopiero dodajemy do reszty składników. Suszone grzyby wzmocnią smak i aromat całej potrawy.

Aromatyczny rosół z pieczonego mięsa i warzyw z dodatkiem suszonych grzybów

Składniki:

  • porcja drobiowa rosołowa

  • porcja wołowa z kością

  • 4 duże marchewki

  • 2 cebule

  • 2 duże pietruszki

  • por

  • seler

  • natka pietruszki

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • gałązka lubczyku lub łyżeczka suszonego

  • kilka suszonych grzybów

  • szczypta kurkumy

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Jak ugotować rosół według przepisu Poli Wiśniewskiej? Rosół jest niezwykle aromatyczny

Suszone grzyby zalej zimną wodą i odstaw na 2- 3 godziny. Nastaw piekarnik na 190 stopni, w moździerzu do przypraw rozetrzyj liście laurowe i ziele angielskie. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia połóż mięso, marchewki, korzenie pietruszki, seler, cebule, por.

Wszystkie składniki oprósz solidnie pokruszonymi ziołami, lubczykiem, natką pietruszki. Całość skrop solidnie oliwą z oliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 30- 40 minut. W tym czasie grzyby pokrój na mniejsze kawałki i gotuj do miękkości.

Warzywa i mięso po przypieczeniu przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj suszone, ugotowane grzyby i gotuj przez około 3 godziny. Rosół gotuj na najmniejszym gazie, pod koniec gotowania wywar dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Podaj z ugotowanym makaronem, smacznego.

Z mięsa po rosole przygotuj również przepyszne pierogi z mięsem . Z warzyw i grzybów przygotujesz natomiast rewelacyjny pasztet, będzie idealny do kanapek.

Rosół
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wisniewska_pola na Instagram

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy