Aromatyczny pasztet z grzybami. 1 popularne warzywo z powodzeniem zastępuje mięso
Wyjątkowo prosty w przygotowaniu, a równocześnie przepyszny. Taki właśnie jest nasz selerowy pasztet. Jeśli dodasz do niego leśne grzyby, uzyskasz wyjątkowo aromatyczną, jesienną przekąskę. Pasztet z grzybami będzie doskonałym dodatkiem do kanapek oraz elegancką, zimną przystawką.
Warzywny pasztet z grzybami jest potrawą bezglutenową. Dodatkowo zawiera dużo mniej tłuszczu, niż jego mięsny odpowiednik. Wegetariański pasztet z grzybami jest daniem, które przypasuje każdemu smakoszowi.
Przepis na warzywny pasztet z grzybami
Składniki:
2 duże korzenie selera
1 duża marchew
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
700-800 g grzybów leśnych
4 jajka
4 łyżki oleju
5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka masła
1 garść orzechów włoskich do obsypania formy do pieczenia
tymianek
majeranek
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić apetyczny pasztet z grzybami?
Przygotuj warzywa do pasztetu z grzybami. W tym celu korzenie selera obierz i pokrój w gruba kostkę. W ten sam sposób potraktuj marchew. Z cebuli usuń zewnętrzną łupinę.
Przygotowane warzywa do pasztetu z grzybami włóż do garnka i dołóż do nich 4 łyżki oleju. Wstaw garnek na bardzo mały ogień i podgrzewaj całość do momentu, aż warzywa puszczą nieco wody. Następnie duś je pod przykryciem do czasu, kiedy będą miękkie. Powinno to zająć ok. 40-50 minut, zależnie od wielkości kawałków.
W międzyczasie grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż je na patelni na dobrze rozgrzanym maśle. Kiedy płyn puszczony przez grzyby nieco odparuje, dodaj do nich przeciśnięty przez praskę lub posiekany drobno czosnek i smaż jeszcze chwilę.
Miękkie warzywa do pasztetu z grzybami, a także zawartość patelni przełóż do blendera lub zmiel za pomocą maszynki do mięsa. Gładką masę dokładnie wymieszaj z jajkami, płatkami owsianymi, a także dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj także roztarte w dłoniach zioła.
Orzechy włoskie zmiel w młynku lub bardzo drobno posiekaj. Formę do pieczenia pasztetu z grzybami wysmaruj masłem i posyp orzechami. Na koniec przełóż do niej masę pasztetową.
Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C. Pasztet z grzybami piecz ok. 45 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Pasztet z grzybami doskonale komponuje się z sosem tatarskim. Mamy w zanadrzu niejeden przepis na warzywny pasztet. Dodatek żółtego sera do pasztetowej masy to prawdziwy hit.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ania Starmach zamiast szarlotki robi jabłka pod kruszonką. Ekspresowy deser zachwyca smakiem
Zostało Ci ciasto na pierogi? Nigdy go nie wyrzucaj. Oto garść pomysłów na jego wykorzystanie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama