Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczny pasztet z grzybami. 1 popularne warzywo z powodzeniem zastępuje mięso
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 24.10.2022 22:51

Aromatyczny pasztet z grzybami. 1 popularne warzywo z powodzeniem zastępuje mięso

pasztet z grzybami
Canva / arfo

Wyjątkowo prosty w przygotowaniu, a równocześnie przepyszny. Taki właśnie jest nasz selerowy pasztet. Jeśli dodasz do niego leśne grzyby, uzyskasz wyjątkowo aromatyczną, jesienną przekąskę. Pasztet z grzybami będzie doskonałym dodatkiem do kanapek oraz elegancką, zimną przystawką.

Warzywny pasztet z grzybami jest potrawą bezglutenową. Dodatkowo zawiera dużo mniej tłuszczu, niż jego mięsny odpowiednik. Wegetariański pasztet z grzybami jest daniem, które przypasuje każdemu smakoszowi.

Przepis na warzywny pasztet z grzybami

Składniki:

  • 2 duże korzenie selera

  • 1 duża marchew

  • 1 cebula

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 700-800 g grzybów leśnych

  • 4 jajka

  • 4 łyżki oleju

  • 5 łyżek płatków owsianych

  • 1 łyżka masła

  • 1 garść orzechów włoskich do obsypania formy do pieczenia

  • tymianek

  • majeranek

  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić apetyczny pasztet z grzybami?

Przygotuj warzywa do pasztetu z grzybami. W tym celu korzenie selera obierz i pokrój w gruba kostkę. W ten sam sposób potraktuj marchew. Z cebuli usuń zewnętrzną łupinę.

Przygotowane warzywa do pasztetu z grzybami włóż do garnka i dołóż do nich 4 łyżki oleju. Wstaw garnek na bardzo mały ogień i podgrzewaj całość do momentu, aż warzywa puszczą nieco wody. Następnie duś je pod przykryciem do czasu, kiedy będą miękkie. Powinno to zająć ok. 40-50 minut, zależnie od wielkości kawałków.

W międzyczasie grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż je na patelni na dobrze rozgrzanym maśle. Kiedy płyn puszczony przez grzyby nieco odparuje, dodaj do nich przeciśnięty przez praskę lub posiekany drobno czosnek i smaż jeszcze chwilę.

Miękkie warzywa do pasztetu z grzybami, a także zawartość patelni przełóż do blendera lub zmiel za pomocą maszynki do mięsa. Gładką masę dokładnie wymieszaj z jajkami, płatkami owsianymi, a także dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj także roztarte w dłoniach zioła.

Orzechy włoskie zmiel w młynku lub bardzo drobno posiekaj. Formę do pieczenia pasztetu z grzybami wysmaruj masłem i posyp orzechami. Na koniec przełóż do niej masę pasztetową.

Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C. Pasztet z grzybami piecz ok. 45 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Pasztet z grzybami doskonale komponuje się z sosem tatarskim. Mamy w zanadrzu niejeden przepis na warzywny pasztet. Dodatek żółtego sera do pasztetowej masy to prawdziwy hit.

Canva / vikif
Canva / vikif

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: