Smakosze.pl Porady Proste sposoby na uniknięcie zakalca w cieście
Pixabay / licencja: CC 0

Proste sposoby na uniknięcie zakalca w cieście

18 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pieczenie dla mniej wtajemniczonych w tajniki piekarnictwa może być trudną sztuką. Dostosowanie odpowiedniej temperatury piekarnika, dobre połączenie składników i wiele innych szczegółów sprawiają, że całe przedsięwzięcie nie jest proste.

Jeśli więc większość twoich ciast wychodziła z zakalcem, bądź sernik nigdy nie mógł wyrosnąć - w poniższym tekście zawarliśmy wszystko, co potrzebne, aby piekarnik był doskonałym narzędziem do gotowania pysznych smakołyków.

Pieczenie więcej nie sprawi problemu

Jednym z podstawowych błędów, jest złe odmierzanie składników. Przepisy opracowywane są zazwyczaj metodą prób i błędów, więc proporcje składników są idealnie do siebie dostosowane. Zmienianie tego może wpłynąć na jakość finalnego wypieku.

Ważne jest również, aby dokładnie odmierzać produkty, z których przygotowuje się ciasto. Mierzenie "na oko" nie daje należytych rezultatów i często doprowadza do uzyskania zbyt gęstego lub za rzadkiego ciasta - co może wywołać zakalec albo opadanie po upieczeniu.

Składniki powinny mieć stałą temperaturę, chyba że jest to wyszczególnione w przepisie. Najlepiej jest wyjąć wszystkie produkty na godzinę przed gotowaniem z lodówki, aby nabrały pokojowej temperatury. Takie działanie znacznie ułatwi wyrabianie.

Kilka innych porad

Jak czytamy na portalu styl.pl, przesiewanie mąki jest wyjątkowo istotne. To trwa dosłownie chwilę, a składniki ciasta lepiej i szybciej się połączą, ciasto będzie lepiej rosnąć, unikniesz też problemu z denerwującymi grudkami . Oprócz tego, jeśli w mące były jakiekolwiek zanieczyszczenia, znajdziesz je na sicie a nie na talerzu.

Masz ochotę na więcej tekstów, dzięki którym dowiesz się nowych ekscytujących faktów? Sprawdź ten tekst , w którym pokazujemy, dlaczego nie powinno się korzystać z drewnianych łyżek podczas gotowania. Tutaj wyjaśniamy, dlaczego pewne jajka nie będą dostępne w popularnym supermarkecie.

Podczas wyrabiania ciasta należy zachować równowagę. Zbyt mocne wyrobienie spowoduje, że gluten będzie zbyt silny, przez co ciasto nie wyrośnie. Za słabe wyrobienie wywołuje rzadką konsystencję ciasta, przez co nie jest ono w stanie utrzymać należytej formy.

Podczas pieczenia nie wolno otwierać drzwi piekarnika - ryzykujemy tym samym opadnięcie wypieku. Nie można kroić ciasta czy chleba zaraz po upieczeniu, ponieważ wysoka temperatura sprawia, że jest za delikatne i pod naporem noża może się rozpaść.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: styl.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy