Pieczona cukinia faszerowana wątróbką. Niezwykły sposób na tani obiad
Cukinię można przygotować na wiele różnych sposobów, jednak najczęściej wybiera się napełnienie jej farszem i zapieczenie. Dzisiaj zajmiemy się niecodzienną wersją - do farszu dodaje się bowiem wątróbkę. Dzięki temu można w łatwy i skuteczny sposób przemycić nieco wątróbki do diety niejadka, a przy okazji podać do stołu tani obiad.
Cukinia faszerowana wątróbką to przede wszystkim wyjątkowy pomysł na tani obiad, który zachwyca smakiem oraz aromatem. Zapach wydobywający się bowiem z piekarnika podczas pieczenia jest tak przyjemny, że ciężko powstrzymać się przed dokładką.
Przepis na cukinię faszerowaną wątróbką
Składniki:
-
2 grube cukinie
-
300 g wątróbki
-
3 jajka
-
100 ml śmietany
-
1 łyżka masła
-
1 łyżeczka suszonej szałwii
-
pieprz
-
sól
-
mąka
Zacznij od umycia cukinii, odcięcia z nich końców i pokrojenia na grube plastry. Dwa jajka wrzuć do garnka z wrzątkiem i ugotuj na twardo. Wyciągnij je z wody i ostudź w kąpieli lodowej lub zimnej wodzie.
Wątróbkę oczyść z błon i ścięgien, pokrój ją na mniejsze plasterki i osusz ręcznikiem kuchennym. Usmaż ją na patelni z olejem, aż nabierze brązowego koloru. Następnie posiekaj ją z dwoma jajkami, dopraw szałwią, solą oraz pieprzem.
Wydrążone plastry cukinii napełnij farszem i ułóż je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po tym czasie wymieszaj śmietanę z pozostałym jajkiem, zalej nią cukinię i piecz kolejne 15 minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak ugotować ziemniaki w 10 minut. Ten tekst zdradza przepis na cukinie smażoną w pysznym cieście.
Źródło zdjęcia: canva/zeleno, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Jak wykorzystać fusy po kawie? Liczne zastosowania pokochały miliony
-
Jak sprzątać kuchnię? Sprawdzone metody na utrzymanie porządku
Źródło: gotujmy