Smakosze.pl Przepisy Pieczona cukinia faszerowana wątróbką. Niezwykły sposób na tani obiad
canva/Aleksandr Kichigin

Pieczona cukinia faszerowana wątróbką. Niezwykły sposób na tani obiad

5 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Cukinię można przygotować na wiele różnych sposobów, jednak najczęściej wybiera się napełnienie jej farszem i zapieczenie. Dzisiaj zajmiemy się niecodzienną wersją - do farszu dodaje się bowiem wątróbkę. Dzięki temu można w łatwy i skuteczny sposób przemycić nieco wątróbki do diety niejadka, a przy okazji podać do stołu tani obiad.

Cukinia faszerowana wątróbką to przede wszystkim wyjątkowy pomysł na tani obiad, który zachwyca smakiem oraz aromatem. Zapach wydobywający się bowiem z piekarnika podczas pieczenia jest tak przyjemny, że ciężko powstrzymać się przed dokładką.

Przepis na cukinię faszerowaną wątróbką

Składniki:

  • 2 grube cukinie

  • 300 g wątróbki

  • 3 jajka

  • 100 ml śmietany

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżeczka suszonej szałwii

  • pieprz

  • sól

  • mąka

Zacznij od umycia cukinii, odcięcia z nich końców i pokrojenia na grube plastry. Dwa jajka wrzuć do garnka z wrzątkiem i ugotuj na twardo. Wyciągnij je z wody i ostudź w kąpieli lodowej lub zimnej wodzie.

Wątróbkę oczyść z błon i ścięgien, pokrój ją na mniejsze plasterki i osusz ręcznikiem kuchennym. Usmaż ją na patelni z olejem, aż nabierze brązowego koloru. Następnie posiekaj ją z dwoma jajkami, dopraw szałwią, solą oraz pieprzem.

Wydrążone plastry cukinii napełnij farszem i ułóż je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po tym czasie wymieszaj śmietanę z pozostałym jajkiem, zalej nią cukinię i piecz kolejne 15 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak ugotować ziemniaki w 10 minut. Ten tekst zdradza przepis na cukinie smażoną w pysznym cieście.

Wątróbka

Źródło zdjęcia: canva/zeleno, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy