Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Smażona cukinia w bajecznie pysznym cieście - mamy przepis
Adam Moskal
Adam Moskal 29.07.2021 02:00

Smażona cukinia w bajecznie pysznym cieście - mamy przepis

Smażona cukinia
pixabay.com/kps7942

Smażona cukinia to doskonały pomysł na szybki i prosty obiad, który nie wymaga zbyt wiele wysiłku. Można podawać ją z różnymi sosami, aby zwiększyć przyjemność płynącą z jedzenia. Niżej pokazujemy banalnie łatwy przepis.

Smażona cukinia może być zarówno dodatkiem do głównego dania, lecz równie dobrze sprawdza się jako samodzielny posiłek. Jest sycąca, a chrupkość nadaje jej dodatkowych atutów.

Najwięcej smaku, poza samą cukinię, nadaje całości koperek, jednak nie ma potrzeby ograniczania się jedynie do niego. Z powodzeniem można użyć innych ziół, w zależności od preferencji.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na smażoną cukinię

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 1 cukinia

  • 2 jajka

  • 3 łyżki śmietany

  • 3 łyżki mąki

  • koperek

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od dokładnego umycia cukinii i pokrojenia jej w plasterki o grubości około 0.5 cm. Posól je w misce i odstaw na 20 minut, żeby nadmiar płynu mógł z nich wyciec.

Jajka rozbełtaj z solą i pieprzem. Gdy kryształki soli całkowicie się rozpuszczą, dodaj posiekany drobno koperek oraz 3 łyżki śmietany. Wsyp przesianą mąkę i wymieszaj. Ciasto powinno być gęste jak śmietana.

Na patelni rozgrzej olej. Osusz plastry cukinii ręcznikiem papierowym, obtocz w cieście i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z odrobiną kwaśnej śmietany. Smacznego.

Smażona cukinia
undefined

Źródło: canva.com/rbananka, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przepis