Smażona cukinia w bajecznie pysznym cieście - mamy przepis
Smażona cukinia to doskonały pomysł na szybki i prosty obiad, który nie wymaga zbyt wiele wysiłku. Można podawać ją z różnymi sosami, aby zwiększyć przyjemność płynącą z jedzenia. Niżej pokazujemy banalnie łatwy przepis.
Smażona cukinia może być zarówno dodatkiem do głównego dania, lecz równie dobrze sprawdza się jako samodzielny posiłek. Jest sycąca, a chrupkość nadaje jej dodatkowych atutów.
Najwięcej smaku, poza samą cukinię, nadaje całości koperek, jednak nie ma potrzeby ograniczania się jedynie do niego. Z powodzeniem można użyć innych ziół, w zależności od preferencji.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na smażoną cukinię
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Składniki:
1 cukinia
2 jajka
3 łyżki śmietany
3 łyżki mąki
koperek
sól
pieprz
olej
Zacznij od dokładnego umycia cukinii i pokrojenia jej w plasterki o grubości około 0.5 cm. Posól je w misce i odstaw na 20 minut, żeby nadmiar płynu mógł z nich wyciec.
Jajka rozbełtaj z solą i pieprzem. Gdy kryształki soli całkowicie się rozpuszczą, dodaj posiekany drobno koperek oraz 3 łyżki śmietany. Wsyp przesianą mąkę i wymieszaj. Ciasto powinno być gęste jak śmietana.
Na patelni rozgrzej olej. Osusz plastry cukinii ręcznikiem papierowym, obtocz w cieście i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z odrobiną kwaśnej śmietany. Smacznego.
Źródło: canva.com/rbananka, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se.pl