Smakosze.pl
Smażona cukinia

pixabay.com/kps7942

Smażona cukinia w bajecznie pysznym cieście - mamy przepis

29 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Smażona cukinia to doskonały pomysł na szybki i prosty obiad, który nie wymaga zbyt wiele wysiłku. Można podawać ją z różnymi sosami, aby zwiększyć przyjemność płynącą z jedzenia. Niżej pokazujemy banalnie łatwy przepis.

Smażona cukinia może być zarówno dodatkiem do głównego dania, lecz równie dobrze sprawdza się jako samodzielny posiłek. Jest sycąca, a chrupkość nadaje jej dodatkowych atutów.

Najwięcej smaku, poza samą cukinię, nadaje całości koperek, jednak nie ma potrzeby ograniczania się jedynie do niego. Z powodzeniem można użyć innych ziół, w zależności od preferencji.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na smażoną cukinię

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 1 cukinia

  • 2 jajka

  • 3 łyżki śmietany

  • 3 łyżki mąki

  • koperek

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od dokładnego umycia cukinii i pokrojenia jej w plasterki o grubości około 0.5 cm. Posól je w misce i odstaw na 20 minut, żeby nadmiar płynu mógł z nich wyciec.

Brukselka w trakcie gotowania

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

CZYTAJ DALEJ

Jajka rozbełtaj z solą i pieprzem. Gdy kryształki soli całkowicie się rozpuszczą, dodaj posiekany drobno koperek oraz 3 łyżki śmietany. Wsyp przesianą mąkę i wymieszaj. Ciasto powinno być gęste jak śmietana.

Na patelni rozgrzej olej. Osusz plastry cukinii ręcznikiem papierowym, obtocz w cieście i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z odrobiną kwaśnej śmietany. Smacznego.

Smażona cukinia

Źródło: canva.com/rbananka, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Czym były wykopki?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jadać rydze?

Czytaj więcej >

Produkty

Zaskakujące zdjęcie borowika

Czytaj więcej >

Produkty

GIS ostrzega przed jajkami z Biedronki

Czytaj więcej >

Produkty

Jak wykorzystać w kuchni maślaki ?

Czytaj więcej >

Produkty

Pilny komunikat GIS dla grzybiarzy

Czytaj więcej >