Smakosze.pl Przepisy Pieczona wątróbka z cebulą, jabłkami i żurawiną
Canva/Изображения пользователя Svetlana Kolpakova

Pieczona wątróbka z cebulą, jabłkami i żurawiną

28 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Wątróbkę zazwyczaj przygotowuje się na patelni, jednak można z równym sukcesem wykorzystać piekarnik. Jeśli nie znasz dobrego przepisu, mamy dla ciebie doskonałe wieści. Poniżej zdradzamy, jak sporządzić ją pieczoną wraz z jabłkiem, cebulką oraz żurawiną.

Aby cieszyć się smaczną wątróbką, nie wolno jej solić do samego końca gotowania. Sól wyciąga wilgoć z produktów, przez co te stają suche, żylaste i twarde, a nikt nie chce jeść takiej wątróbki.

Bardzo istotne jest również nienakłuwanie wątróbki przy użyciu widelca czy noża. Przez dziurki ponownie wyciekną płyny z mięsa, przez co gotowa potrawa będzie mało smaczna.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wątróbkę pieczoną z cebulą, jabłkami i żurawiną

Składniki:

  • 500 g wątróbki

  • dwie cebule

  • 3 łyżki suszonej żurawiny

  • 2 jabłka

  • 2 łyżki majeranku

  • 1 łyżka miodu

  • pieprz

  • sól

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Zacznij od odkrojenia z wątróbki wszelkich błonek i żyłek. Osusz je ręcznikiem kuchennym. Jabłka dokładnie umyj, obierz i wytnij z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Włóż do miski cebulę, wątróbkę oraz jabłka, dodaj do nich olej rzepakowy, majeranek i dokładnie wymieszaj. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego.

Na wierzch rozsyp suszoną żurawinę, sól oraz pieprz. Wstaw przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Po upieczeniu polej wątróbkę miodem. Smacznego.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Czosnek kiszony

Źródło: canva/arfo, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy