Pieczona wątróbka z cebulą, jabłkami i żurawiną
Wątróbkę zazwyczaj przygotowuje się na patelni, jednak można z równym sukcesem wykorzystać piekarnik. Jeśli nie znasz dobrego przepisu, mamy dla ciebie doskonałe wieści. Poniżej zdradzamy, jak sporządzić ją pieczoną wraz z jabłkiem, cebulką oraz żurawiną.
Aby cieszyć się smaczną wątróbką, nie wolno jej solić do samego końca gotowania. Sól wyciąga wilgoć z produktów, przez co te stają suche, żylaste i twarde, a nikt nie chce jeść takiej wątróbki.
Bardzo istotne jest również nienakłuwanie wątróbki przy użyciu widelca czy noża. Przez dziurki ponownie wyciekną płyny z mięsa, przez co gotowa potrawa będzie mało smaczna.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na wątróbkę pieczoną z cebulą, jabłkami i żurawiną
Składniki:
-
500 g wątróbki
-
dwie cebule
-
3 łyżki suszonej żurawiny
-
2 jabłka
-
2 łyżki majeranku
-
1 łyżka miodu
-
pieprz
-
sól
-
1 łyżka oleju rzepakowego
Zacznij od odkrojenia z wątróbki wszelkich błonek i żyłek. Osusz je ręcznikiem kuchennym. Jabłka dokładnie umyj, obierz i wytnij z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Włóż do miski cebulę, wątróbkę oraz jabłka, dodaj do nich olej rzepakowy, majeranek i dokładnie wymieszaj. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego.
Na wierzch rozsyp suszoną żurawinę, sól oraz pieprz. Wstaw przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Po upieczeniu polej wątróbkę miodem. Smacznego.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło: canva/arfo, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotujmy.pl