Jak zrobić domowe cebularze?
Cebularz jest tradycyjnym, lubelskim przysmakiem. Drożdżowe bułeczki, na które kładzie się charakterystyczny, cebulowo-makowy farsz nie mają sobie równych. Doskonale smakują na śniadanie czy przekąskę. Zobacz jak zrobić domowe cebularze.
Cebulę dodaje się do dań wytrawnych, mak zwykle do słodkich. A cebularze łączą w sobie oba te składniki i to z naprawdę smacznym efektem. Przygotowując je, warto sobie rozłożyć pracę w czasie. Farsz można bowiem przygotować dzień wcześniej.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak zrobić domowe cebularze?
Składniki:
na farsz:
2 cebule
2 łyżki oleju
2 łyżki maku
sól
na ciasto:
50 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
500 g mąki
1 jajko
sól
2 łyżki masła
Przygotowanie cebularzy
Na farsz cebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij na oleju, dodaj mak, chwilę przesmaż mieszając. Oprósz solą.
Na ciasto drożdże wkrusz do letniego mleka. Rozmieszaj je z cukrem i 2 łyżkami mąki, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do mąki dodaj wyrośnięty rozczyn, połowę rozkłóconego jajka, dużą szczyptę soli i stopione masło. Wyrób gładkie, drożdżowe ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto podziel na kilkanaście części. Z każdej uformuj okrągły placuszek. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia.
Obwód każdego placuszka posmaruj resztą jajka. Na środku połóż trochę farszu. Cebularze wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. 20 minut.
Na naszych stronach znajdziecie też inne przepisy na pyszne wypieki. Przetestujcie domowe, ciepłe bułeczki, a także słodkie bułeczki cynamonowe.
Źródło zdjęcia: canva/vikif
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestiasmaku