Jak parzyć kapustę na gołąbki?
Gołąbki wymagają odpowiedniego sparzenia liści kapusty, aby można było zawinąć w nią pyszny farsz. Wiele osób nie wie jednak, jak dokonać tego w należyty sposób. Kluczem jest wlanie do wody odrobiny oleju, dzięki czemu liście będą elastyczne i z łatwością odejdą od główki kapusty.
Gołąbki są daniem czasochłonnym, dlatego mnóstwo ludzi obecnie rezygnuje z ich gotowania. Warto jednak pamiętać, że ich smak oraz konsystencja są nie do pobicia.
Najbardziej problematycznym punktem podczas ich gotowania, jest zazwyczaj parzenie główki kapusty, aby można było oderwać z niej liście. Na szczęście mamy na to doskonałe rozwiązanie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Parzenie liści kapusty najwygodniejszą metodą
Po pierwsze z głowy kapusty trzeba wyciąć głąb, inaczej liście nie będą łatwo odchodziły od warzywa. Potrzeba do tego jedynie ostrego noża i odrobiny zręczności.
Następnie do garnka wlewa się wodę, soli ją i zagotowuje. Gdy w garnku będzie już wrzątek, wlej do niego 3-4 łyżki oleju roślinnego. Tłuszcz sprawi, że liście będą elastyczne i łatwiej się obiorą.
Teraz wystarczy tylko włożyć do naczynia kapustę i obracać ją kilka razy, przez cały czas obierania z liści. Tak ma się pewność, że temperatura została równomiernie rozprowadzona.
Przygotowanie liści do faszerowania
Po sparzeniu i odłożeniu wszystkich liści na talerz konieczne jest wycięcie twardego nerwu, znajdującego się u ich podstawy. Przeszkadza on bowiem w wygodnym zawijaniu.
Nie używaj wszystkich liści do napełnienia farszem - kilka najbrzydszych sztuk połóż na dnie garnka lub naczynia żaroodpornego, w którym gotować będą się finalne gołąbki.
Warstwa z liści uchroni delikatne gołąbki od przywarcia do dna, a także zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu, gdy temperatura okaże się zbyt wysoka.
Źródło: canva/Naked King, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis