Smakosze.pl Porady Genialne wykorzystanie zwykłej cytryny
piovesempre, Getty Images

Genialne wykorzystanie zwykłej cytryny

8 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Piekarnik jest wyjątkowo istotnym sprzętem kuchennym. Bez niego nie moglibyśmy zrobić wielu pysznych ciast, pieczeni i innych potraw, bez których nasze kulinarne doznania nie byłyby takie same. Niestety, utrzymanie piekarnika w czystości może przysporzyć sporo kłopotów.

Wysoka temperatura, jaka panuje w jego wnętrzu sprawia, że wszelkie resztki jedzenia zapiekają się i stają się wyjątkowo twarde oraz trudne w usunięciu. W takim wypadku liczna grupa ludzi sięga po sklepową chemię - są jednak lepsze, domowe sposoby.

Jak wyczyścić piekarnik domowymi metodami?

Doskonale w tym celu sprawdza się trik, do którego trzeba wykorzystać cytryny. Wystarczy sok z 4-5 cytryn wlać do naczynia żaroodpornego, nagrzać piekarnik do 250 stopni Celsjusza, wstawić do niego naczynie i piec przez około 30 minut.

Po tym czasie należy wyłączyć gaz, pozostawić sok z cytryn wewnątrz i odczekać, aż wnętrze całkowicie się wystudzi. Po wszystkim wyjmuje się naczynie i dokładnie myjemy wnętrze piekarnika za pomocą wilgotnej ściereczki. Na koniec można przetrzeć jeszcze ręcznikiem papierowym, aby mieć pewność, że cały brud został wyczyszczony.

Kwas cytrynowy w cytrynie świetnie rozpuszcza nawet najbardziej zapieczony tłuszcz - wysoka temperatura dodatkowo przyspiesza proces i ułatwia nam wyskrobywanie zapieczonych resztek. Po takim czyszczeniu wnętrze piekarnika będzie lśniło jak nowe.

Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy, który tłuszcz najlepiej nadaje się do smażenia kotletów schabowych. W tym tekście z kolei opowiadamy historię kultowego napoju "Ptyś", który dawniej gasił pragnienia wszystkich Polaków.

Kilka innych sposobów na czysty piekarnik

Kolejnym środkiem, który każdy z nas ma w swojej kuchni, a jego działanie można zaliczyć do wyjątkowo skutecznych, jest ocet. Ten kwaśny płyn często wykorzystuje się do czyszczenia różnych powierzchni, a także podczas gotowania czy konserwowania żywności.

Aby go wykorzystać do doprowadzenia piekarnika w stan świeżości, wystarczy zmieszać go z sodą, przelać do butelki ze spryskiwaczem i dokładnie skropić nim wnętrze piekarnika. Po 30 minutach brud powinien sam odchodzić - wystarczy przetrzeć go wilgotną ścierką.

Dobrze sprawdza się również mieszanka soli morskiej i wody - wystarczy taką pastą przetrzeć zabrudzone miejsca, a te szybko staną się czyste. Jest to również jedyny sposób, który nie wydziela żadnego zapachu, dlatego jest neutralny.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: krokdozdrowia.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy