Smakosze.pl Przepisy Nietypowy dodatek do pierogów ruskich
Pretti, Getty Images

Nietypowy dodatek do pierogów ruskich

2 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pierogi jadane są w Polsce w ogromnych ilościach . Niezależnie od rodzaju farszu, praktycznie każdy Polak ma swój ulubiony gatunek. Jednym z najczęściej spożywanych są ruskie, które dzięki wybitnemu nadzieniu smakują i pachną doskonale.

Wystarczy jednak dodać jeden nietypowy składnik, a całe doświadczenie zmienia się o 180 stopni. Mowa oczywiście o przyprawie w płynie maggi, która zwyczajowo dodawana jest do zup. Kilka kropel użytych do polania dania sprawi, że to nabierze o wiele silniejszego i jeszcze lepszego smaku.

Pierogi ruskie z maggi

Przygotowanie pierogów jest dość czasochłonne - wyrobienie odpowiedniego ciasta, przyrządzenie pysznego farszu i finalne gotowanie zabierają sporo czasu, który można poświęcić na gotowanie innych, krótszych dań. Poniżej pokazujemy szybki przepis, który znacznie obniży potrzebny czas.

Dodatek maggi może zaskoczyć kulinarnych purystów, którzy uważają, że tradycyjne pierogi nie wymagają urozmaicenia. Mimo wszystko warto spróbować takich ruskich, które każdego mogą zaskoczyć pysznym smakiem.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy recepturę na najlepsze pieczone udka kurczaka z kapustą. Tutaj z kolei prezentujemy metodę naszych babć na utrzymanie ziemniaków w cieple przez dłuższy czas.

Przepis na pierogi ruskie z maggi

Składniki:

  • 500 gramów mąki pszennej

  • 200 ml ciepłej wody

  • 200 gramów białego sera

  • 200 gramów ziemniaków

  • 1 cebula

  • sól

  • pieprz

  • maggi

  • masło

Zacznij od farszu, którym wypełnisz swoje pierogi. Obrane ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie do miękkości. W tym samym czasie podsmaż cebulę na maśle. Kiedy się zeszkli, zdejmij ją z ognia. Ziemniaki ugnieć razem z twarogiem i cebulą. Całość doprawy pieprzem i solą do smaku.

Następnie mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej sól. Stopniowo wlewaj ciepłą wodę. Wyrabiaj ciasto tak, aby nie przyklejało się do rąk oraz było miękkie i elastyczne. Teraz należy odstawić je pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na grubość ok 2-3 mm.

Za pomocą szklanki wytnij okręgi z ciasta, wyłóż na nie farsz, zaklej i gotuj w osolonej wodzie przez 4 minuty od momentu wypłynięcia. Podawaj z dużą ilością śmietany. Każdy z pierogów skropl odrobiną maggi, która nada im niepowtarzalnego smaku. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy