Kapusta z kurczakiem
Screen filmu na kanale Majkel na YouTube

Zniewalający przepis na udka z kurczaka pieczone z kapustą

Kapusta świetnie sprawdza się jako dodatek do pieczonego mięsa. Wraz z kurczakiem i kilkoma innymi składnikami tworzy doskonałe połączenie, które smakuje nawet najbardziej wybrednym. Poniżej prezentujemy banalnie prosty przepis na udka z kurczaka z kapustą.

Kapusta jest szeroko dostępnym produktem, który kupić można praktycznie przez cały rok. Jeśli odpowiednio się ją przygotuje i połączy z udkami z kurczaka, można sporządzić doskonały obiad, który znika ze stołu w mniej niż ułamek sekundy.

Jeśli jesteś na diecie, zamień kurze udka na indycze - mięso z indyka zawiera mniej tłuszczu i więcej białka, dzięki czemu jest zdrowsze. Nie dodawaj także wtedy oleju, który niepotrzebnie zwiększy kaloryczność całego posiłku.

Kapusta pieczona z udkami kurczaka

Kapusta może być nie tylko kiszona lub w bigosie. Idealnym sposobem wykorzystania zalegającej w lodówce główki kapusty jest przygotowanie poniższych pieczonych udek z kurczaka. Ich smak jest tak wyborny, a mięso delikatne, że ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem całości.

Przed zjedzeniem takiego obiadu trzeba jednak wiedzieć jedno - kurczak z kapustą są wyjątkowo sycącym połączeniem, więc wiele domowników będzie musiało udać się na drzemkę po tak obfitym i wypełniającym daniu. Warto pić do niego kefir, aby zmniejszyć uczucie ciężkości.

Niepokojący paragon z BiedronkiNiepokojący paragon z BiedronkiCzytaj dalej

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy recepturę na najlepsze i najszybsze ciasto bez pieczenia ekler. Tutaj z kolei prezentujemy doskonałe sposoby na hodowanie popularnych warzyw i ziół w domowym zaciszu. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Majkel na YouTube.

Przepis na kapustę i udka z kurczaka

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kg białej kapusty
  • 2 marchewki
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • papryka czerwona
  • przecier pomidorowy
  • olej słonecznikowy

Kurczaka dobrze osusz i posmaruj masłem zmieszanym z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i suszoną papryką słodką. Odstaw go do lodówki na jedną noc, aby marynata wgryzła się w mięso. Kapustę, marchewkę i cebulę zetrzyj lub poszatkuj na cienkie paseczki. Włóż je do rękawa do pieczenia.

Na warzywa wyłóż mięso, pomiędzy które należy włożyć kawałki czosnku. Zamknij rękaw tak, aby miał sporo luzu - warto napompować go przed włożeniem do piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i jeśli masz funkcję termo-obiegu, włącz ją. Dzięki niej kurczak równomiernie się upiecze.

Piecz całość przez 45 minut. Pod koniec pieczenia możesz rozciąć rękaw, aby kurczak się ładnie podpiekł. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i świeżo zrobioną mizerią. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przy-garach.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł