Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zniewalający przepis na udka z kurczaka pieczone z kapustą
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 22:55

Zniewalający przepis na udka z kurczaka pieczone z kapustą

Kapusta z kurczakiem
Screen filmu na kanale Majkel na YouTube

Kapusta jest szeroko dostępnym produktem, który kupić można praktycznie przez cały rok. Jeśli odpowiednio się ją przygotuje i połączy z udkami z kurczaka, można sporządzić doskonały obiad, który znika ze stołu w mniej niż ułamek sekundy. 

Jeśli jesteś na diecie, zamień kurze udka na indycze - mięso z indyka zawiera mniej tłuszczu i więcej białka, dzięki czemu jest zdrowsze. Nie dodawaj także wtedy oleju, który niepotrzebnie zwiększy kaloryczność całego posiłku. 

Kapusta pieczona z udkami kurczaka

Kapusta może być nie tylko kiszona lub w bigosie. Idealnym sposobem wykorzystania zalegającej w lodówce główki kapusty jest przygotowanie poniższych pieczonych udek z kurczaka. Ich smak jest tak wyborny, a mięso delikatne, że ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem całości.

Przed zjedzeniem takiego obiadu trzeba jednak wiedzieć jedno - kurczak z kapustą są wyjątkowo sycącym połączeniem, więc wiele domowników będzie musiało udać się na drzemkę po tak obfitym i wypełniającym daniu. Warto pić do niego kefir, aby zmniejszyć uczucie ciężkości. 

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy recepturę na najlepsze i najszybsze ciasto bez pieczenia ekler. Tutaj z kolei prezentujemy doskonałe sposoby na hodowanie popularnych warzyw i ziół w domowym zaciszu. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Majkel na YouTube.

Przepis na kapustę i udka z kurczaka

Składniki: 

  • 6 udek z kurczaka

  • 3 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 kg białej kapusty

  • 2 marchewki

  • łyżka masła

  • sól, pieprz

  • papryka czerwona

  • przecier pomidorowy

  • olej słonecznikowy

Kurczaka dobrze osusz i posmaruj masłem zmieszanym z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i suszoną papryką słodką. Odstaw go do lodówki na jedną noc, aby marynata wgryzła się w mięso. Kapustę, marchewkę i cebulę zetrzyj lub poszatkuj na cienkie paseczki. Włóż je do rękawa do pieczenia.

Na warzywa wyłóż mięso, pomiędzy które należy włożyć kawałki czosnku. Zamknij rękaw tak, aby miał sporo luzu - warto napompować go przed włożeniem do piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i jeśli masz funkcję termo-obiegu, włącz ją. Dzięki niej kurczak równomiernie się upiecze.

Piecz całość przez 45 minut. Pod koniec pieczenia możesz rozciąć rękaw, aby kurczak się ładnie podpiekł. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i świeżo zrobioną mizerią. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przy-garach.pl

Zapraszamy na nasz Instagram