Wielopokoleniowa receptura na aksamitne ciasto na pierogi
Pierogi są jednym z najlepszych przedstawicieli klasycznej polskiej domowej kuchni. Danie to można przygotować na dziesiątki sposobów, wszystko zależy jedynie od preferencji gotujących. Przepis, jaki dzisiaj prezentujemy, pozwala uzyskać tak delikatne ciasto, że rozpływa się w ustach.
Choć oczywiście zewnętrzna otoczka jest pierwszym, co widzimy, równie istotny jest farsz. Jeśli nie masz ochoty jeść dzisiaj mięsa, zdecydowanie warto spróbować pierogów ruskich. Kluczem do uzyskania delikatnej konsystencji farszu jest niewielka ilość masła, która nadaje kremowości i jeszcze lepszego smaku.
Lekkie jak chmurka ciasto na pierogi
Zdecydowanie najtrudniejszym zadaniem, jakie stoi przed kucharzem podczas robienia pierogów, jest sporządzenie odpowiedniego ciasta. Nie może się ono rozpadać ani rozklejać, a przy okazji musi być na tyle delikatne, żeby nie stawiało oporu zębom i było łatwe w gryzieniu.
Jeśli nie zdołałeś na przestrzeni lat znaleźć idealnego przepisu na lekkie ciasto, przychodzimy z pomocą. Poniższa receptura jest banalnie prosta, trzeba jedynie ściśle trzymać się wyznaczonych proporcji składników.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy, czy można mrozić kotlety mielone i schabowe. W tym tekście z kolei zdradzamy najlepsze oferty w sklepach sieci Biedronka.
Źródło: canva.com/Oleg Baliuk
Przepis na pierogi ruskie z delikatnym ciastem
Składniki:
Ciasto:
-
1 kg mąki pszennej
-
pół szklanki oliwy
-
1,5 łyżeczki soli
-
1 litr wody
Farsz:
-
330 g ziemniaków ugotowanych
-
180 g twarogu
-
2 cebule
-
3 łyżki masła
-
sól
-
pieprz
Zacznij od przygotowania ciasta. Wlej litr wody do czajnika i doprowadź ją do wrzenia. Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj do niej całą oliwę oraz sól. Gdy woda będzie gorąca, powoli wlewaj ją do reszty składników, pamiętając, aby ciągle mieszać drewnianą łyżką.
Po przestudzeniu masy zacznij wyrabiać je ręką. Gdy ciasto będzie lekkie, miękkie i sprężyste, przełóż je do miski i odstaw na 30 minut. W tym czasie nastaw wymyte i obrane ziemniaki, aby je ugotować. Gdy bulwy będą już miękkie, zdejmij je z ognia i odstaw do wystudzenia.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich posiekaną cebulę, sól, pieprz oraz twaróg. Wymieszaj farsz bardzo dokładnie. Ciasto wyjmij z miski i rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wycinaj z niego kółka za pomocą szklanki lub kubka.
Na każdy kawałek ciasta wykładaj po łyżeczce farszu. Zlep mocno boki i wkładaj pierogi do gotującej się, osolonej wody. Gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z pokaźną porcją śmietany. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: wiescidladomu.pl; poezja-smaku.pl