Smakosze.pl
Jajka i kwestia skorupki

Canva.com / Santje09

Jajka z białą czy z brązową skorupką - które są zdrowsze?

12 Marca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Jajka są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Dodaje się je to wielu różnych specjałów. Nietrudno zauważyć, że niektóre jajka mają białą skorupkę, a inne brązową. Okazuje się, że kolor twardej otoczki nie ma

Nie da się ukryć, że jajka często goszczą na naszych stołach. W sklepach możemy się natknąć zarówno na takie, których skorupki różnią się kolorami. Większość smakoszy uznaje, że brązowy kolor świadczy o zdrowszym jajku.

Które jajka najlepiej wybrać?

Jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca za sprawą swoich walorów smakowych. Niedawno prezentowaliśmy przepis na ich odsłonę w chrupiącej panierce. Tym razem pod lupę weźmiemy kwestię kolorystyki skorupek.

W Polsce smakosze przeważnie wybierają jajka o brązowej skorupie. Nie bez powodu właśnie takie możemy zastać w większości sklepów. Wynika to z powszechnego przekonania o tym, że takie jajka są zdrowsze od tych, których skorupki są białe.

Mało kto spodziewałby się, że kolor skorupek nie ma wpływu na jajka. Dotyczy to zaró

wno ich wartości odżywczych, jak i samego smaku. Skąd w takim razie biorą się różnice w wyglądzie zewnętrznej powłoki jajek?

Okazuje się, że jajka zawdzięczają swój kolor kurom, od których pochodzą. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, kluczową rolę odgrywają tutaj geny. Przeważnie drób o ciemniejszym upierzeniu znosi brązowe jajka. Z kolei kury o jasnych piórach dostarczają smakołyków o bielszym kolorze.

(Canva.com/Elisabeth Coelfen)

Skąd dokładnie bierze się kolor skorupki jajka?

Barwa jajka wynika z zawartych w nim barwników. Są one wytwarzane podczas przemiany hemoglobiny zawartej we krwi. Białe jajka po prostu nie mają w sobie wspomnianych barwników. Cecha ta nie jest zależna od sposobu hodowli i stosowanego pokarmu. Jednak przekładają się one na wnętrze jajka.

Portal Technologia Żywności Radzi informuje, że jajka od kur hodowanych na słońcu, zawierają o wiele więcej witaminy D. Z kolei drób karmiony paszami bogatymi w tłuszcze, znosi produkt bogatszy w kwasy tłuszczowe omega-3.

Jeśli w pokarmie kur znajdują się tłuszcze z ryb, wówczas ich smak nabiału może być zbliżony do ryby. W związku z tym pasza, którą karmione są nioski, znacząco wpływa na walory jajka. Lepiej zwracać uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą nasze smakołyki, zamiast wybierać je po kolorze skorupki.  

Warto zauważyć, że najgorzej jakościowo wypadają jajka z hodowli przemysłowej. Kury są tam trzymane w godnych pożałowania warunkach, którzy niektórzy uznaliby za wręcz sadystyczne. Jajka z takiego miejsca z pewnością nie będą smakowały najlepiej. Każdy smakosz, powinien wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać ten uwielbiany nabiał.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; Technologia Żywności Radzi; Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >