Jajka z białą czy z brązową skorupką - które są zdrowsze?
Nie da się ukryć, że jajka często goszczą na naszych stołach. W sklepach możemy się natknąć zarówno na takie, których skorupki różnią się kolorami. Większość smakoszy uznaje, że brązowy kolor świadczy o zdrowszym jajku.
Które jajka najlepiej wybrać?
Jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca za sprawą swoich walorów smakowych. Niedawno prezentowaliśmy przepis na ich odsłonę w chrupiącej panierce. Tym razem pod lupę weźmiemy kwestię kolorystyki skorupek.
W Polsce smakosze przeważnie wybierają jajka o brązowej skorupie. Nie bez powodu właśnie takie możemy zastać w większości sklepów. Wynika to z powszechnego przekonania o tym, że takie jajka są zdrowsze od tych, których skorupki są białe.
Mało kto spodziewałby się, że kolor skorupek nie ma wpływu na jajka. Dotyczy to zaró
wno ich wartości odżywczych, jak i samego smaku. Skąd w takim razie biorą się różnice w wyglądzie zewnętrznej powłoki jajek?
Okazuje się, że jajka zawdzięczają swój kolor kurom, od których pochodzą. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, kluczową rolę odgrywają tutaj geny. Przeważnie drób o ciemniejszym upierzeniu znosi brązowe jajka. Z kolei kury o jasnych piórach dostarczają smakołyków o bielszym kolorze.
(Canva.com/Elisabeth Coelfen)
Skąd dokładnie bierze się kolor skorupki jajka?
Barwa jajka wynika z zawartych w nim barwników. Są one wytwarzane podczas przemiany hemoglobiny zawartej we krwi. Białe jajka po prostu nie mają w sobie wspomnianych barwników. Cecha ta nie jest zależna od sposobu hodowli i stosowanego pokarmu. Jednak przekładają się one na wnętrze jajka.
Portal Technologia Żywności Radzi informuje, że jajka od kur hodowanych na słońcu, zawierają o wiele więcej witaminy D. Z kolei drób karmiony paszami bogatymi w tłuszcze, znosi produkt bogatszy w kwasy tłuszczowe omega-3.
Jeśli w pokarmie kur znajdują się tłuszcze z ryb, wówczas ich smak nabiału może być zbliżony do ryby. W związku z tym pasza, którą karmione są nioski, znacząco wpływa na walory jajka. Lepiej zwracać uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą nasze smakołyki, zamiast wybierać je po kolorze skorupki.
Warto zauważyć, że najgorzej jakościowo wypadają jajka z hodowli przemysłowej. Kury są tam trzymane w godnych pożałowania warunkach, którzy niektórzy uznaliby za wręcz sadystyczne. Jajka z takiego miejsca z pewnością nie będą smakowały najlepiej. Każdy smakosz, powinien wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać ten uwielbiany nabiał.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Poradnik Zdrowie; Technologia Żywności Radzi; Beszamel