Jajka i kwestia skorupki
Canva.com / Santje09

Jajka z białą czy z brązową skorupką - które są zdrowsze?

Jajka są jednym z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Dodaje się je to wielu różnych specjałów. Nietrudno zauważyć, że niektóre jajka mają białą skorupkę, a inne brązową. Okazuje się, że kolor twardej otoczki nie ma większego znaczenia. Z czego wynikają różnice?

Nie da się ukryć, że jajka często goszczą na naszych stołach. W sklepach możemy się natknąć zarówno na takie, których skorupki różnią się kolorami. Większość smakoszy uznaje, że brązowy kolor świadczy o zdrowszym jajku.

Które jajka najlepiej wybrać?

Jajka niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca za sprawą swoich walorów smakowych. Niedawno prezentowaliśmy przepis na ich odsłonę w chrupiącej panierce. Tym razem pod lupę weźmiemy kwestię kolorystyki skorupek.

W Polsce smakosze przeważnie wybierają jajka o brązowej skorupie. Nie bez powodu właśnie takie możemy zastać w większości sklepów. Wynika to z powszechnego przekonania o tym, że takie jajka są zdrowsze od tych, których skorupki są białe.

Mało kto spodziewałby się, że kolor skorupek nie ma wpływu na jajka. Dotyczy to zaró

Niezwykły przepis Karola Okrasy na sałatkę jarzynowąNiezwykły przepis Karola Okrasy na sałatkę jarzynowąCzytaj dalej

wno ich wartości odżywczych, jak i samego smaku. Skąd w takim razie biorą się różnice w wyglądzie zewnętrznej powłoki jajek?

Okazuje się, że jajka zawdzięczają swój kolor kurom, od których pochodzą. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, kluczową rolę odgrywają tutaj geny. Przeważnie drób o ciemniejszym upierzeniu znosi brązowe jajka. Z kolei kury o jasnych piórach dostarczają smakołyków o bielszym kolorze.

Jajka i kwestia skorupki

(Canva.com/Elisabeth Coelfen)

Skąd dokładnie bierze się kolor skorupki jajka?

Barwa jajka wynika z zawartych w nim barwników. Są one wytwarzane podczas przemiany hemoglobiny zawartej we krwi. Białe jajka po prostu nie mają w sobie wspomnianych barwników. Cecha ta nie jest zależna od sposobu hodowli i stosowanego pokarmu. Jednak przekładają się one na wnętrze jajka.

Portal Technologia Żywności Radzi informuje, że jajka od kur hodowanych na słońcu, zawierają o wiele więcej witaminy D. Z kolei drób karmiony paszami bogatymi w tłuszcze, znosi produkt bogatszy w kwasy tłuszczowe omega-3.

Jeśli w pokarmie kur znajdują się tłuszcze z ryb, wówczas ich smak nabiału może być zbliżony do ryby. W związku z tym pasza, którą karmione są nioski, znacząco wpływa na walory jajka. Lepiej zwracać uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą nasze smakołyki, zamiast wybierać je po kolorze skorupki.

Warto zauważyć, że najgorzej jakościowo wypadają jajka z hodowli przemysłowej. Kury są tam trzymane w godnych pożałowania warunkach, którzy niektórzy uznaliby za wręcz sadystyczne. Jajka z takiego miejsca z pewnością nie będą smakowały najlepiej. Każdy smakosz, powinien wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać ten uwielbiany nabiał.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; Technologia Żywności Radzi; Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł