Pyszne pierogi według przepisu z 1910 roku
Pierogi towarzyszą nam od wielu lat i praktycznie każda kultura ma swój odpowiednik tego dania. Najbardziej popularne są pierogi azjatyckie, lecz ich smak i faktura znacznie różnią się od polskiej wersji tego pysznego dania. Poniżej zdradzamy przepis z 1910 roku na polskie pierogi.
Zaskoczeniem dla wielu ludzi może być fakt, że po ponad 100 latach, przepis w żadnym wypadku nie uległ zmianie. Do dzisiaj jada się pierogi przyrządzane w dokładnie taki sam sposób, choć spora część rezygnuje z dodatku masła oraz jajek.
Pierogi sprzed lat
Pierogi z masłem są produktem, który w smaku nie ma sobie równych. Choć walka pomiędzy zwolennikami ciasta bez dodatków a fanami dodawania jajek i masła trwa i trwać będzie jeszcze długo, warto próbować nowych smaków. Dzięki temu odkrywa się zupełnie nowe doświadczenia.
Dodanie masła i jajek sprawia, że poza smakiem, ciasto nabiera idealnej konsystencji, dzięki której nie trzeba martwić się o podsypywanie blatu podczas ugniatania. Jest także wytrzymalsze i istnieje mniejsze ryzyko, że podczas gotowania rozpadnie się, uwalniając cały cenny farsz do wody.
Chcesz poznać więcej porad, które znacznie usprawnią proces przygotowywania posiłków? W tym tekście zdradzamy jak przygotować najlepsze schabowe wedle receptury z 1860 roku. Ten artykuł poświęcony został z kolei metodzie na sprawdzenie świeżości kupowanego w markecie mięsa, bez konieczności otwierania go z opakowania.
Przepis na pierogi z 1910 roku
Składniki:
-
500 g mąki pszennej
-
275 ml ciepłej wody
-
małe jajko
-
2 żółtka jaj
-
60 g miękkiego masła
-
szczypta soli
Na początku przesiej mąkę do sporej miski - pozbycie się grudek sprawi, że ciasto będzie łatwiejsze w ugniataniu. Do mąki dodaj sól, miękkie masło, jajko, żółtka oraz ciepłą wodę. Zacznij mieszać ciasto drewnianą łyżką przez około 5 minut.
Gdy masa stanie się zbyt sztywna, przełóż ją na blat i zacznij wyrabiać. Gdy stanie się miękkie, plastyczne i elastyczne, odłóż je z powrotem do miski, przykryj folią i odstaw na 30 minut, aby mąka wchłonęła odpowiednio dobrze całą wilgoć z mokrych składników.
Rozwałkuj ciasto na cienką płachtę i wycinaj z niej kółka. Wykładaj na nie łyżką farsz i lep je, mocząc ranty wodą lub jajkiem - dzięki temu nie rozpadną się podczas gotowania. Gotuj we wrzątku przez 4 minuty od wypłynięcia. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje.pl