Szare kluski
youtube / kanał: Anka Gotuje / kadr z materiału

Kultowe szare kluchy z najlepszymi dodatkami

Szare kluski pamięta każdy z nas z dzieciństwa. Tanie, szybkie i przepyszne danie gościło na naszych stołach regularnie. Wiele osób spiera się, z czym smakują najlepiej. Według klasycznego przepisu wystarczy odrobina okrasy, ale ciężko nie pokusić się także o dodatek pysznego twarogu. To jednak niejedyne opcje.

Szare kluski niestety zostały już nieco zapomniane w domach wielu Polaków. Mało kto pamięta tradycyjną recepturę, która nie raz przyprawia nas o szybsze bicie serca. Ekscytujemy się kuchniami zagranicznymi, a o własne pyszności zaniedbujemy. O zaletach diety ziemniaczanej pisaliśmy niedawno.

Przyszedł czas, by to zmienić. Kluski szare powinni wrócić do naszej diety. Szereg ich zalet mówi sam za siebie. Przede wszystkim są naprawdę smaczne i uniwersalne. Możemy jadać je samodzielnie albo w wersji "na bogato" z dodatkiem kawałka mięsa.

Kluski są także bardzo przyjazne dla naszego portfela. Składniki tego dania zazwyczaj zawsze mamy w szafkach kuchennych, wystarczy zaledwie kilka złotych, by zrobić obiad dla całej rodziny.

Kluski szare - z czym jadać?

Co dom, to tradycja. Kluski szare doskonale smakują z dodatkiem podsmażonego na oleju boczku oraz cebuli, ale warto pamiętać, że taka wersja nie każdej osobie przypadnie do gustu.

Prosty sposób na miękką kapustę w gołąbkachProsty sposób na miękką kapustę w gołąbkachCzytaj dalej

Jeśli poszukujemy nieco lżejszej wersji, warto zdecydować się na pokruszony na wierzchu twaróg. Dla dbających o linię możemy wybrać chudy twaróg oraz nieco szczypiorku.

Na tym nasze opcje się nie kończą. Kluski szare możemy podawać z kapustą zasmażaną, sosem grzybowym oraz sztuką mięsa. Tylko od nas zależy, na jaką koncepcję się zdecydujemy. Jedno jest pewnie, to jeden z najbardziej kreatywnych, polskich obiadów.

Przepis na idealne szare kluski

Potrzebujesz

  • 1 kg ziemniaków
  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • jajko
  • 2 g soli

Na początku obieramy ziemniaki i trzemy je na tarce o niewielkich oczkach. Odciskamy nadmiar wody z ziemniaków za pomocą sita bądź ściereczki.

Masa ziemniaczana powinna być wilgotna. Jednak nie należy dopuścić do tego, aby stała w niej woda. Jeśli ją odciśniemy, nie wylewamy jej. Po pewnym czasie na jej dno opadnie skrobia, którą dodajemy do masy.

Ziemniaki wzbogacamy o skrobię, sól i jajko. Po wymieszaniu dodajemy mąkę. Najlepiej sprawdza się ta typu 720. Masa na szare kluchy powinna mieć konsystencję budyniu. Stopniowo wykładamy ją na osolony wrzątek.

Szare kluchy gotujemy partiami. W przeciwnym wypadku łatwo o ich sklejenie. Po odcedzeniu i ostygnięciu serwujemy je z ulubionymi dodatkami. Doskonały przepis na danie z ziemniaków znajdziesz także tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: kuchnia.wp / gotujebolubie

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł