Smakosze.pl Porady Kontrowersyjny dodatek do ruskich pierogów
Canva.com / Mypurgatoryyears

Kontrowersyjny dodatek do ruskich pierogów

20 marca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Pierogi ruskie z dodatkiem maggi? Niektórzy na samą myśl odczuwają oburzenie. Jednak wśród smakoszy nietrudno natknąć się na osoby, które często korzystają z tej przyprawy. Niestety nie jest ona zbyt zdrowa.

Pierogi w niecodziennej odsłonie

Pierogi często goszczą na naszym portalu. Ostatnio wspominaliśmy o tym jak w łatwy sposób je sklejać . Dziś pod lupę weźmiemy niecodzienną recepturę. Mało kto spodziewałby się, że pierogi ruskie można wzbogacić o maggi.

Maggi nadaje intensywniejszy smak wielu produktom spożywczym. Pierogi z jej dodatkiem z pewnością będą cieszyły się aprobatą nawet wybredniejszych smakoszy. Jednak niepozorna przyprawa znacząco różni się od tego czym była kiedyś.

Co skrywa w sobie maggi?

Maggi ma dosyć długą historię, która zaczyna się w 1886 roku. Właśnie wtedy została wprowadzona na rynek przez Juliusa Maggi . Warto zauważyć, że właśnie on był pomysłodawcą kostek rosołowych. Pierwotnie maggi zawierała głównie wyciąg z lubczyku ogrodowego.

Przez lata maggi znacząco ewoluowała. Dziś w jej wnętrzu zastaniemy głównie sól, glutaminian sodu oraz rybonukleotyd disodowy. Takie dodatki nie są zbyt zdrowe . Jednak pierogi ruskie możemy wzbogacić własną przyprawą, która smakuje obłędnie i nie powinna już wzbudzać większych zastrzeżeń.

(Canva.com / AlinaKho)

Domowa maggi sprawi, że pierogi ruskie wywołają zachwyt domowników

Rzecz jasna domowa maggi będzie różniła się od tej sklepowej. Zwłaszcza jeśli chodzi o konsystencję. Jednak pierogi i inne dania za jej sprawą wiele zyskają. Co będzie nam potrzebne do przygotowania przyprawy?

  • pęczek lubczyku

  • 65 ml oleju

  • sól

  • pieprz

Lubczyk myjemy i kroimy. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Rozdrabniamy ją na pastę. Należy przechowywać ją w lodówce . Warto dodawać ją do zup, sosów i innych smakołyków. Jednak dziś wzbogacimy o nią nasze pierogi.

Pierogi ruskie z niecodziennym dodatkiem

Jeśli nasza pasta lubczykowa jest już gotowa, najlepiej dodać ją do farszu na pierogi. Wystarczy, że ugotowane ziemniaki ubijemy razem z twarogiem i połączymy z podsmażoną cebulką. Domowa maggi dopełni dzieła. Całość zawijamy w przygotowane wcześniej ciasto .

Ciasto na pierogi można przygotować na wiele sposobów. Jednak najlepiej sprawdzi się wiekowa receptura, z której korzystały babcie . Tak przygotowane pierogi z pewnością na długo pozostaną w pamięci domowników.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ShareInfo; Lokalny Rolnik; Interia Porady

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Koordynator i wydawca portalu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy