Smakosze.pl
Jak lepić pierogi

MYDinga, Getty Images

Sposób na sklejenie pierogów, które się nie rozpadną

19 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pierogi sprawiają ci spore trudności podczas lepienia ciasta, przez co rozpadają się podczas gotowania? Poniżej prezentujemy iście rewolucyjny trick, który całkowicie wyeliminuje ten problem. Podstawą jest dobrze zaparzone ciasto i odpowiednia tech

Pierogi są doskonałym posiłkiem głównie dlatego, że można przygotować je na setki, jak nie tysiące różnych sposobów. Ogromna różnorodność farszy, rodzajów ciast, sposobów gotowania czy lepienia powodują, że każdy znajdzie swoją ulubioną wariację.

Niestety, nawet najsmaczniejszy farsz nie będzie nic znaczył, jeśli po wyłożeniu pierogów na patelnie czy wrzuceniu do wody ciasto rozpadnie się i uwolni swój cenny pakunek. Na szczęście istnieją metody, które pozwalają uniknąć tego przykrego doświadczenia. 

Pierogi, które nigdy się nie rozkleją

Aby móc pochwalić się przed domownikami lub przyjaciółmi najlepszymi pierogami, warto znać specjalną technikę lepienia. Dzięki niej ciasto utworzy wytrzymałą saszetkę, która nawet w bardzo buzującej wodzie nie otworzy się. Oczywiście metoda ta jest banalnie prosta, więc każdy może z niej skorzystać.

Gdy na stolnicy masz już wycięte okręgi, nałóż na każdy z nich po łyżce farszu. Ważne, aby wykładać go na stronę ciasta, która przylegała do powierzchni blatu - jest ona wilgotna i bardziej klejąca. Gdy farsz będzie już na cieście, weź całość do ręki. 

Następnie złóż ciasto na pół, a w najwyższym punkcie mocno dociśnij. Po sklejeniu wierzchołka możesz przejść do lepienia rogów. Prawy zacznij od prawego dołu, z kolei lewy ulep od wierzchołka. W taki sposób napięcie na cieście rozprowadzone zostanie równomiernie. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym pokazujemy sposób na wykorzystanie drugiej strony na tłuczku do mięsa. W tym tekście z kolei zdradzamy genialny przepis na parzybrodę - pyszną zupę z kapusty i boczku.

Ważne jest również dobrze zaparzone ciasto. Gdy wlewa się wrzącą wodę do mąki, ta staje się delikatnie podgotowana. Taka czynność wywołuje większą elastyczność ciasta, z którym znacznie łatwiej da się pracować. Po ugotowaniu pierogi będą również bardziej sprężyste i smaczniejsze.

Jak ulepić dekoracyjne pierogi?

Poza klasycznym zlepianiem z gładkim brzegiem można użyć kilku sposobów, aby upiększyć pierogi. Pierwszy z nich polega na dociśnięciu widelca do zlepionych brzegów. Powstają wtedy ładne wzory, a dodatkowy nacisk zwiększa wytrzymałość brzegów. 

Inna metoda jest odrobinę bardziej skomplikowana. Po zlepieniu gładkich brzegów należy chwycić je palcem wskazującym i kciukiem, a następnie delikatnym odkształceniu ich na wzór falbanki. Po kilku próbach z pewnością ci się uda. 

Dla najbardziej pewnych siebie prezentujemy wersję z warkoczykiem. Po zrobieniu odrobine szerszej falbanki, brzegi zawija się delikatnie do środka, aby utworzyć kształt na wzór warkocza. Poniżej prezentujemy film, dzięki któremu możesz utrwalić sobie powyższą wiedzę. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: srebrnapatelnia.pl; lawendowy-dom.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Garnek z rosołem

Porady

Jakich grzybów lepiej nie dodawać do rosołu?

Czytaj więcej >
Przesolona zupa

Porady

Jak uratować przesoloną zupę?

Czytaj więcej >
żywność w lodówce

Porady

Jak układać żywność w lodówce?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić sos do mięsa?

Czytaj więcej >

Porady

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ryb

Czytaj więcej >