Smakosze.pl Porady Pierogi mrozić surowe czy ugotowane? Żeby nie były twarde lub się nie rozpadały trzeba je zblanszować
canva/Qwart, Getty Images

Pierogi mrozić surowe czy ugotowane? Żeby nie były twarde lub się nie rozpadały trzeba je zblanszować

5 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jak mrozić pierogi? Niektórzy mrożą pierogi surowe, inni gotowane. Najlepiej jednak zblanszować pierogi przed mrożeniem, dzięki czemu nie posklejają się podczas mrożenia i nie rozpadną, kiedy będziemy chcieli je ugotować.

Blanszujemy głównie warzywa, żeby były chrupiące i zachowały wszystkie wartości odżywcze, jednak ten sposób gotowania doskonale sprawdza się również w przypadku przygotowania pierogów do mrożenia. Dzięki blanszowaniu będą smakować i wyglądać jak świeże.

Możemy mrozić każdy rodzaj pierogów. Latem gorąco polecam przygotować domowe pierogi z owocami lub warzywami sezonowymi, np. jagodami, truskawkami, malinami, bobem i zamrozić je w odpowiedni sposób, abyśmy mogli cieszyć się ich wyjątkowym smakiem również zimą. Jak mrozić pierogi?

Pamiętajmy o złotej zasadzie najlepszych pierogów- ciasto musi być dobrze wyrobione i rozwałkowane. W ten sposób pierogi ugotują się szybko, będą delikatne i pyszne. Jeśli ciasto na pierogi będzie za grube, pierogi będą niedogotowane i twarde, co zepsuje cały efekt.

Jak mrozić pierogi?

Przed zamrożeniem pierogów warto je zblanszować, dzięki czemu po rozmrożeniu i ugotowaniu będą pyszne i nie rozpadną się w gotującej wodzie.

Surowe pierogi włóż do gotującej się, posolonej wody i wyjmij je po 30 sekundach. Po tym czasie pierogi wyłóż na tackę wysmarowaną olejem w taki sposób, aby się nie stykały i odstaw, żeby ostygły.

Całą tackę włóż do zamrażalnika na 2 godziny, następnie przełóż je do mniejszych woreczków. Tak przygotowane pierogi nie skleją się w zamrażalniku i nie rozpadną podczas ponownego gotowania.

Jak gotować mrożone pierogi i z czym je podawać?

Mrożone pierogi włóż do garnka z gotującą się, posoloną wodą. Możesz wlać również odrobinę oleju roślinnego. Mrożone pierogi będą gotować się około 5- 7 minut, więc nieco dłużej niż świeże, ale wciąż będą smakować obłędnie.

Pierogi wytrawne np. z kapustą , podaj z okrasą z cebulki i masła. Możesz do nich przygotować również skwarki z boczku. Pierogi na słodko, np. z jagodami , podaj z cukrem i kwaśną śmietaną, będą przepyszne.

Pierogi z jagodami
canva/dusiowa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy