Smakosze.pl
pierogi

canva/MagMos

Jak zrobić pierogi z kapustą?

3 Października 2021

(Ostatnia zmiana: 14 Października 2021)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Lubicie pierogi? A nadziewaliście je już kapustą? Nie kiszoną, ale świeżą. Tak, tak, świeża, biała kapusta jak najbardziej nadaje się na farsz. Zobacz jak zrobić pyszne i delikatne pierogi z kapustą.

Dobre ciasto to podstawa pierogów. Jednak o ich smaku przesądza farsz. Może być wytrawny lub słodki, prosty lub bardziej wymyślny. My proponujemy nadziać pierogi farszem z białej, słodkiej kapusty. Będą delikatne w smaku, wytrawne, ale trochę słodkawe. Przekonajcie się sami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak zrobić pierogi z kapustą?

Składniki:

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • 1 łyżka oleju

  • ok. 1 szklanki dobrze ciepłej wody

  • sól

na farsz:

  • pół małej główki białej kapusty

  • 2 łyżki oleju

  • 1 cebula

  • sól, pieprz, cukier

Żeberka

Prosty sposób na soczyste żeberka z piekarnika

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie pierogów z kapustą

Na farsz kapustę oczyść, poszatkuj, włóż do garnka. Zalej gorącą wodą, zagotuj, dodaj trochę soli, gotuj do czasu, aż będzie miękka. Kapustę odcedź, ostudź.

W czasie jak stygnie kapusta, z podanych składników zagnieć ciasto na pierogi. Powinno być gładkie i elastyczne. Oprósz je mąką, przykryj ściereczką.

Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju, lekko zrumień. Dodaj do kapusty, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Ciasto podziel na kilka części. Każdą cienko rozwałkowuj i szklanką wykrawaj z niej krążki. Na każdym krążku ciasta połóż trochę farszu, dokładnie zlep brzegi pierogów.

Pierogi kładź na osolony wrzątek i gotuj ok. 4 minuty, licząc od momentu jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je na talerze, okraś cebulką zrumienioną na maśle.

krojenie kapusty

krojenie kapusty

Źródło zdjęcia: canva/ffolas

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis na zdrowe i chrupiące chipsy z jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Wieprzowina po seczuańsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealnie soczysty befsztyk po angielsku - gratka dla mięsożerców

Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski patent Ewy Wachowicz na ciasto bez pieczenia na bazie herbatników

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędnie pyszna domowa kiełbasa ze słoika

Czytaj więcej >