Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić pierogi z kapustą?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 03.10.2021 02:00

Jak zrobić pierogi z kapustą?

pierogi
canva/MagMos

Lubicie pierogi? A nadziewaliście je już kapustą? Nie kiszoną, ale świeżą. Tak, tak, świeża, biała kapusta jak najbardziej nadaje się na farsz. Zobacz jak zrobić pyszne i delikatne pierogi z kapustą.

Dobre ciasto to podstawa pierogów. Jednak o ich smaku przesądza farsz. Może być wytrawny lub słodki, prosty lub bardziej wymyślny. My proponujemy nadziać pierogi farszem z białej, słodkiej kapusty. Będą delikatne w smaku, wytrawne, ale trochę słodkawe. Przekonajcie się sami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak zrobić pierogi z kapustą?

Składniki:

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • 1 łyżka oleju

  • ok. 1 szklanki dobrze ciepłej wody

  • sól

na farsz:

  • pół małej główki białej kapusty

  • 2 łyżki oleju

  • 1 cebula

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie pierogów z kapustą

Na farsz kapustę oczyść, poszatkuj, włóż do garnka. Zalej gorącą wodą, zagotuj, dodaj trochę soli, gotuj do czasu, aż będzie miękka. Kapustę odcedź, ostudź.

W czasie jak stygnie kapusta, z podanych składników zagnieć ciasto na pierogi. Powinno być gładkie i elastyczne. Oprósz je mąką, przykryj ściereczką.

Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju, lekko zrumień. Dodaj do kapusty, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Ciasto podziel na kilka części. Każdą cienko rozwałkowuj i szklanką wykrawaj z niej krążki. Na każdym krążku ciasta połóż trochę farszu, dokładnie zlep brzegi pierogów.

Pierogi kładź na osolony wrzątek i gotuj ok. 4 minuty, licząc od momentu jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je na talerze, okraś cebulką zrumienioną na maśle.

krojenie kapusty
krojenie kapusty

Źródło zdjęcia: canva/ffolas

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram