Smakosze.pl
Jak kroić arbuza? Osiem sposobów, pierwszy jest najlepszy

canva/SabdiZ

Jak kroić arbuza? Osiem sposobów, pierwszy jest najlepszy

5 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Czy wiesz, że arbuza możemy pokroić na naprawdę wiele sposób? Można pokroić go klasycznie, przygotować słupki, pokroić w kostkę, zrobić sok, a nawet wykrawać owoc foremką do ciastek. Sprawdź również, co możemy przygotować z arbuza.

Arbuz jest nierozłącznym elementem lata i wakacji. Słodki, orzeźwiający miąższ doskonale gasi pragnienie i nawadnia, jest więc idealnym owocem na upały. Arbuza możemy podać na wiele sposobów, możemy przygotować z niego również wiele pysznych deserów i dań.

jajecznica

Pożywna i ekspresowa jajecznica z 3 jajek bez oleju. Zamiast tłuszczu postaw na znacznie zdrowszy składnik

CZYTAJ DALEJ

Arbuz, mimo że składa się głównie z wody, zawiera również wiele cennych witamin, w tym witaminy z grupy B, witaminę A i E, a także magnez i potas. Arbuz, nie dość, że doskonale nawodni nas podczas upalnych dni, to jeszcze nas wzmocni.

Arbuz jest również źródłem antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu groźnych chorób. Jak kroić arbuza? Poznaj osiem sprawdzonych sposobów, z jednego dzieci będą cieszyć się najbardziej.

Jak kroić arbuza?

Krojenie w łódeczki

Całego arbuza pokrój na cztery równe części, następnie delikatnie odkrój twardą skórę. Miąższ pokrój na mniejsze kawałki i poprzesuwaj je delikatnie. Arbuz podany w skórce w taki sposób wygląda bardzo apetycznie i elegancko.

Krojenie w słupki

Arbuza przekrój na pół, następnie połóż połówkę miąższem do dołu i pokrój całego arbuza wzdłuż, w ten sposób otrzymasz ładne słupki.

Krojenie w słupki bez skóry

Arbuza przekrój na pół, z każdej połowy odetnij nożem twardą skórę, następnie pokrój wzdłuż, w ten sposób również otrzymasz słupki, ale już bez twardej skóry.

Krojenie arbuza w kostkę

Połówkę arbuza pokrój w kostkę, nie naruszając skóry, następnie nożem obkrój owoc wzdłuż twardej, zielonej skóry i wyjmij kostki arbuza.

Kulki arbuza- krojenie łyżką do lodów

Kulki arbuza uzyskasz, kiedy miąższ będziesz wyjmować przy pomocy łyżki do lodów. Tak podany arbuz będzie wyglądał świetnie i możesz podać go w pucharkach.

Zblendowanie arbuza

Pokrojonego arbuza przełóż do blendera kielichowego i zblenduj. Z tak przygotowane soku zrobisz również pyszną lemoniadę arbuzową.

Krojenie arbuza łyżką

Miąższ arbuza możesz również wyjmować przy pomocy łyżki stołowej. W ten sposób otrzymasz płatki arbuza, które możesz podać w pucharkach.

Krojenie arbuza przy pomocy foremek do ciastek

Arbuza pokrój w plastry. Z każdego plastra wykrawaj kawałki przy pomocy foremek do ciastek, a arbuz będzie miał oryginalne kształty i dzieci zjedzą go ze smakiem.

Co przygotować z arbuza?

Z arbuza możemy przygotować również wiele pysznych dań i deserów. Sernik na zimno z musem arbuzowym jest świetnym ciastem na upały i smakuje wyśmienicie podany z kawą lub herbatą mrożoną.

Z arbuza przygotujemy również sałatkę z serem feta, a także obłędny chłodnik pomidorowo- arbuzowy. Dania są idealne w upalne dni, są sycące, ale i lekkie i orzeźwiające.

Kawałki arbuza

canva/ AnjelaGr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Jem zdrowo i smacznie na kanale YouTube

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Czy można suszyć maślaki? Tak, ale jest ważny warunek

Czytaj więcej >

Porady

Które przyprawy dodaje się na początku, a które pod koniec gotowania? Poznaj zalecenia kucharzy

Czytaj więcej >
Gorzka kapusta kiszona - 1 trick

Porady

Kapusta kiszona wyszła gorzka? 1 trick i raz na zawsze zapomnisz o problemie

Czytaj więcej >

Porady

Jak należy gotować rosół? 1 szczegół zaskoczy nawet doświadczone kucharki

Czytaj więcej >
suszenie grzybów

Porady

Jak suszyć grzyby? Metoda babci nie ma sobie równych, jest lepsza niż piekarnik

Czytaj więcej >
Na jakim mięsie ugotować rosół?

Porady

Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół? Dotarliśmy do porady z 1930 roku

Czytaj więcej >