Pierogi ruskie bez lepienia. Nie trzeba męczyć się z ciastem, jest inny sposób
Wszyscy kochamy pierogi, jednak nie każdy z nas ma odpowiednio dużo chęci czy cierpliwości, żeby samodzielnie je wykonać. Dla tych osób przedstawiamy nasz sposób na pierogi ruskie bez lepienia. Ziemniaczano-twarogowy farsz po prostu uformuj w kulki i usmaż na oleju. To takie proste.
W przyrządzaniu pierogów ruskich największe problemy sprawia przygotowanie idealnego pierogowego ciasta. Z naszym przepisem możesz pominąć ten krok i cieszyć się pysznymi ruskimi zawsze wtedy, kiedy masz na to ochotę. Zapraszamy do sprawdzenia tej receptury.
Na tę wersję pierogów ruskich należy wybrać ziemniaki typu C, czyli tzw. mączyste. Takie ziemniaki mają w sobie dużą zawartość skrobi, dzięki czemu ich miąższ po ugotowaniu niemal rozpada się na drobne kawałki. Odmianami mączystymi są np. Bryza czy Gracja.
Przepis na pyszne pierogi ruskie bez lepienia
Składniki:
-
500 g mączystych ziemniaków
-
250 g tłustego twarogu
-
1 duża cebula
-
ok. 100-150 g wędzonego boczku
-
sól i pieprz do smaku
-
olej do smażenia
Składniki na panierkę:
-
4 jajka
-
1/2 szklanki mleka
-
bułka tarta
-
sól i pieprz
Niezwykłe pierogi ruskie krok po kroku
Boczek wędzony pokrój w drobną kosteczkę . Cebulę do pierogów ruskich obierz i posiekaj. Na rozgrzaną suchą patelnię dodaj boczek i podsmażaj do momentu wytopienia tłuszczu i zrobienia skwarków . Następnie dodaj na patelnię pokrojoną cebule i smaż całość do zeszklenia warzywa.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na mniejsze części i ugotuj do miękkości . Następnie warzywa do pierogów ruskich przełóż do dużej miski, dodaj podsmażoną zawartość patelni oraz twaróg . Ugnieć wszystkie składniki na gładką masę, doprawiając ją w międzyczasie solą i pieprzem . Z gotowego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego .
Przygotuj panierkę do smażenia pierogów ruskich. W naczyniu wymieszaj 4 całe jajka z połową szklanki mleka, szczyptą soli i odrobiną pieprzu . Na osobny talerz wysyp bułkę tartą. Przygotowane kulki pierogów ruskich obtaczaj najpierw w płynnej, a następnie w sypkiej części panierki .
Opanierowane pierogi ruskie smaż na głębokim tłuszcze na złoty kolor . Gotowe kulki odsącz na ręczniku papierowym . Pierogi ruskie najlepiej smakują świeżo po przygotowaniu, ale równie dobre będą również odsmażone kolejnego dnia. Farsz z pierogów ruskich z powodzeniem możemy zawinąć w naleśniki . Jeśli uwielbiasz pierogi tradycyjne, tu znajdziesz idealny przepis na ciasto .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Z jakich grzybów wychodzi najlepszy sos? Odpowiedź jest tylko jedna. Mamy kapitalny przepis
-
Naleśniki bez jajek i mleka. Wystarczą 2 składniki i 1 ważna zasada
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama