Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycające, wyjątkowo elastyczne ciasto na pierogi. Bez jajka, ale z niespodziewanym składnikiem

Zachwycające, wyjątkowo elastyczne ciasto na pierogi. Bez jajka, ale z niespodziewanym składnikiem

Elastyczne ciasto na pierogi - prosty przepis
canva/photoshkolnik

Dobre ciasto na pierogi charakteryzuje się łatwością zlepiania i miękkością. Najlepsze efekty osiągniemy, gdy zamiast jajka użyjemy mąki ziemniaczanej. Skrobia dobrze spoi pozostałe składniki i nie sprawi, że masa stwardnieje. Koniecznie spróbujcie — jedna zmiana wystarczy, by poczuć różnicę.

Część smakoszy do ciasta na pierogi dodaje jajko. Składnik ten powoduje jednak, że masa staje się twarda i mało elastyczna. Zdecydowanie lepszym wyborem jest mąka ziemniaczana, która pomoże sprawnie połączyć wszystkie produkty i uzyskać plastyczną masę, z której z łatwością ulepimy pierogi.

Przepis na elastyczne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 50 dag mąki tortowej

  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • ok. 1/2 szklanki gorącej wody

  • 200 ml ciepłego mleka

  • szczypta soli

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?

Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy do większej miski. Robimy w niej dołek i wlewamy do niego olej. Dodajemy sól.

Mleko łączymy z wodą i wlewamy do mąki z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto do czasu, aż wszystkie produkty się połączą. Tak przygotowaną masę rozwałkowujemy i wycinamy z niej krążki.

Wypełniamy wybranym farszem, sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku. Pierogi będą lekkie i mięciutkie. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie proste i smaczne przepisy na pierogi. Szczególnie polecamy pełne smaku ruskie z dodatkiem mięty oraz razowe z twarogiem i szpinakiem.

Ciasto na pierogi musi być elastyczne
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypieki