Smakosze.pl
Elastyczne ciasto na pierogi - prosty przepis

canva/photoshkolnik

Zachwycające, wyjątkowo elastyczne ciasto na pierogi. Bez jajka, ale z niespodziewanym składnikiem

28 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dobre ciasto na pierogi charakteryzuje się łatwością zlepiania i miękkością. Najlepsze efekty osiągniemy, gdy zamiast jajka użyjemy mąki ziemniaczanej. Skrobia dobrze spoi pozostałe składniki i nie sprawi, że masa stwardnieje. Koniecznie spróbujcie — jedna zmiana wystarczy, by poczuć różnicę.

Część smakoszy do ciasta na pierogi dodaje jajko. Składnik ten powoduje jednak, że masa staje się twarda i mało elastyczna. Zdecydowanie lepszym wyborem jest mąka ziemniaczana, która pomoże sprawnie połączyć wszystkie produkty i uzyskać plastyczną masę, z której z łatwością ulepimy pierogi.

Cebula nadziewana - prosty przepis

Masz w domu cebulę? W mig przyrządzisz z niej wyborny specjał. Niezawodny przepis ze starego „Poradnika gospodyni”

CZYTAJ DALEJ

Przepis na elastyczne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 50 dag mąki tortowej

  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • ok. 1/2 szklanki gorącej wody

  • 200 ml ciepłego mleka

  • szczypta soli

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?

Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy do większej miski. Robimy w niej dołek i wlewamy do niego olej. Dodajemy sól.

Mleko łączymy z wodą i wlewamy do mąki z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto do czasu, aż wszystkie produkty się połączą. Tak przygotowaną masę rozwałkowujemy i wycinamy z niej krążki.

Wypełniamy wybranym farszem, sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku. Pierogi będą lekkie i mięciutkie. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie proste i smaczne przepisy na pierogi. Szczególnie polecamy pełne smaku ruskie z dodatkiem mięty oraz razowe z twarogiem i szpinakiem.

Ciasto na pierogi musi być elastyczne

canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypieki

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >