Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z jakich grzybów wychodzi najlepszy sos? Odpowiedź jest tylko jedna. Mamy kapitalny przepis
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 12.10.2022 20:32

Z jakich grzybów wychodzi najlepszy sos? Odpowiedź jest tylko jedna. Mamy kapitalny przepis

maślaki w sosie śmietanowym
Canva / HandmadePictures

W sezonie jesiennym grzyby możemy znaleźć w swoich spiżarniach pod każdą postacią. My prezentujemy jeszcze jedną grzybowa odsłonę czyli maślaki w sosie śmietanowym. Tak przygotowane grzyby idealnie komponują się nie tylko jako dodatek do dań mięsnych. Zdziwisz się niebywałą uniwersalnością tej potrawy.

Maślaki są grzybami, które nie za bardzo nadają się do suszenia, za to świetnie się smażą i duszą. To sprawia, że doskonale sprawdzają się jako baza do zup czy sosów. Aksamitne maślaki w sosie śmietanowym pasują do dań mięsnych i rybnych. Możesz podać je z plackami ziemniaczanymi lub jako dodatek do pieczywa. Możliwości są nieograniczone.

Przepis na kremowe maślaki w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 500 g świeżych maślaków

  • 1 duża cebula

  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30%

  • 2 łyżki masła

  • 1/2 pęczka koperku

  • 1 łyżeczka mąki pszennej

  • 2 liście laurowe

  • 3-4 kulki ziela angielskiego

Jak przygotować uniwersalne maślaki w sosie śmietanowym?

Grzyby do maślaków w sosie śmietanowym oczyść, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie pokrojone grzyby włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez ok. 20 minut. Ugotowane grzyby odcedź za pomocą sita i przełóż z powrotem do garnka.

Cebulę do maślaków w sosie śmietanowym obierz, pokrój w pióra i zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle. Podsmażone warzywo dodaj do garnka z grzybami, dołóż liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalej śmietanką i duś na małym ogniu przez ok. pół godziny.

Maślaki w sosie śmietanowym dopraw do smaku solą i pieprzem. Z garnka z sosem odlej pół szklanki płynu, rozmieszaj go z mąką a następnie uzyskaną miksturę wlej z powrotem do grzybów i zostaw całość na gazie do momentu, aż zawartość garnka zgęstnieje. Na koniec do maślaków w sosie śmietanowym dołóż posiekany drobno koperek. Maślaki doskonale nadają się też do marynowania. Sos grzybowy możesz przygotować również bez dodatku śmietany.

Canva / FotoCuisinette
Canva / FotoCuisinette

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: