Niezwykłe nadziewane naleśniki smakują niczym pierogi ruskie. Wszystko za sprawą cudownego farszu
Nadziewane naleśniki są niebagatelnym pomysłem na smakowity obiad dla całej rodziny. Pyszny farsz z ziemniaków i twarogu, którym wypełnimy rarytas, sprawi, że będzie smakował niczym pierogi ruskie. Nie będzie jednak konieczne żmudne lepienie. Spróbujecie?
Jeśli tradycyjne pomysły na naleśniki już wam się znudziły, to danie ma szansę sprawić, ze znów je pokochacie. Sycąca kompozycja twarogu i ziemniaków okraszona smażoną cebulką z pewnością skradnie niejedno serce. Warto do niej dodać nieco aromatycznych ziół, by jeszcze podkręcić ten wyjątkowy smak.
Przepis na pyszne nadziewane naleśniki
Składniki na ciasto:
2 jaja
1 szklanka mleka
120 g mąki pszennej
1 łyżka oleju rzepakowego
Składniki na farsz:
3 duże ziemniaki
250 g chudego twarogu
1 większa cebula
garść bułki tartej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie)
ser żółty do posypania wierzchu (opcjonalnie)
posiekana zielenina lub szpinak (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie nadziewanych naleśników:
Zaczynamy od zrobienia ciasta. W dużej misce umieszczamy mleko i wbijamy jajka. Łączymy je ze sobą przy pomocy rózgi. Następnie stopniowo — łyżka po łyżce — dodajemy mąkę pszenną, po czym nie przerywając mieszania cienkim strumieniem i wprowadzamy olej.
Z tak przygotowanej masy smażymy naleśniki. Najlepiej wykorzystać patelnię z nieprzywierającą powłoką — wtedy dodatek tłuszczu nie będzie konieczny. Każdy usmażony naleśnik wypełniamy przygotowanym według poniższej instrukcji farszem i składamy go tak, aby uzyskać prostokątne sakiewki.
Gotowe nadziewane naleśniki wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem przez kwadrans w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Możemy je dodatkowo posypać po wierzchu serem żółtym i pod koniec zapiekać bez pokrywki.
Przygotowanie farszu do nadziewanych naleśników:
Cebulę obieramy i siekamy. Warzywo delikatnie szklimy na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, uprzednio starannie je oczyszczając. Studzimy warzywa i łączymy ze sobą, dokładnie rozdrabniając ziemniaki.
Całość łączymy z pokruszonym twarogiem i bułką tartą. Dodajemy zieleninę i zioła prowansalskie, jeśli ich używamy. Pamiętajmy jednak, że wtedy smak nieco inny od tradycyjnego ruskiego farszu. Masę doprawiamy jeszcze solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, po czym umieszczamy w naleśnikach.
Na naszej stronie znajdziesz inne pomysły na smakowite nadziewane naleśniki. W tym artykule zdradzamy jak zrobić je z serem i truskawkami. Ten natomiast zawiera znakomitą recepturę Ewy Wachowicz na rarytas z dodatkiem jaj sadzonych i pieczarek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak szybko obrać jajka na twardo? Mamy kilka sprawdzonych sposobów
Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da
Źródło: zpierwszegotloczenia